Međunarodni uspjesi tamburaškog orkestra izabrani za događaj 2014. u Križevcima!

Grand_Prix_young2014prague_orkestar_tamburaski_KudeljnjakUkupno 430 čitateljica i čitatelja nezavisnog i volonterskog portala Križevci.info glasovalo je tijekom deset dana u online anketi za jedan od deset prijedloga i odlučilo – titulu događaja 2014. godine u Križevcima nose međunarodni uspjesi Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige. Čak 25.8% čitatelja dalo je glas inozemnim uspjesima križevačkih tamburaša s njihovim dirigentom Igorom Kudeljnjakom, koje stoga ovdje vrijedi ponoviti: prva nagrada na glazbenom natjecanju Internet Music Competition te tri najveće nagrade na prestižnom međunarodnom natjecanju orkestara i zborova “young2014prague”: zlatna plaketa i 1. mjesto u kategoriji, Grand Prix festivala te posebna nagrada dirigentu za izvrsnost u dirigiranju, čime su Križevčani postali apsolutni pobjednici festivala koji godišnje okuplja preko tisuću mladih glazbenika iz raznih zemalja svijeta.

20110220-hmm-3017_meteorit_KrizevciDrugo mjesto za Događaj.info s 15.6% glasova čitatelja osvojio je meteorit “Križevci”, kojeg je pod tim imenom prošle godine službeno priznala i u bazu svjetskih meteorita zavela Međunarodna meteoritska organizacija. Vrijedi spomenuti da je “Križevci” peti poznati meteorit koji je ikad pronađen na teritoriju Hrvatske, no prvi u svijetu kojeg je pronašla neka nevladina i volonterska organizacija, dok njegov pad spada među deset najbolje dokumentiranih padova meteorita u povijesti. Interes javnosti koje je pobudio meteorit “Križevci” ponukao je i Hrvatsku meteorsku mrežu da pri Zvjezdarnici Višnjan osnuje i opremi Centar za svemirsku tvar, za istraživanje i čuvanje svemirske tvari te edukaciju mladih o tom poslu.

Propao_most_Glogovnica_2014-03-07Urušavanje mosta preko potoka Glogovnica u križevačkom prigradskom naselju Cubinec je zahvaljujući 12.6% čitatelja završilo na trećem mjestu liste događaja koji su obilježili prošlu godinu u Križevcima. Promet državnom cestom D-22 u Bjelovarskoj ulici mjesecima je bio preusmjeravan na dulje obilazne pravce, što je zasigurno utjecalo na poslovni i privatni život lokalnog stanovništva te drugih putnika i prijevoznika na toj relaciji. Obnova mosta počela je tek devet mjeseci nakon njegova urušavanja, što je bila česta tema prepucavanja lokalnih političara, a radovi su trajali mjesec i pol dana, sve do otvorenja novog mosta krajem studenog. Za razliku od ovog slučajnog urušavanja, zgodno je prisjetiti se da je u istom ovom izboru najdogađaj 2013. godine bilo planirano rušenje kompleksa Starog Mlinara, na mjestu kojeg je nedavno otvoren (još jedan u gradu) trgovački centar.

Dogadjaj_info_2014_rezultati_dogadjaj_godine_KrizevciDOGAĐAJ.INFO 2014. – konačni poredak
1. Međunarodni uspjesi Tamburaškog orkestra GŠ Alberta Štrige – zlatna plaketa i Grand Prix iz Praga te prvaci Internet Music Competitiona
2. Meteorit ‘Križevci’ službeno priznat i prvi u svijetu bio na rendgenu
3. Propadanje mosta na Glogovnici i višemjesečno čekanje na obnovu
4. Otvoren Turističko informativni centar u preuređenoj bivšoj sinagogi
5. Snimljen prvi križevački kratki igrani film – “Žica”, u nezavisnoj produkciji
6. Poplava u Križevcima uzrokovana obilnim kišama
7. 20 godina poslovanja KTC-a, osvojena Zlatna kuna i širenje poslovanja
7. Izgradnja i otvaranje Street Workout parka u Križevcima
9. Desetljeće Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja
10. Održan jubilarni 10. Culture Shock Festival – 50 dana kulturnog šokiranja

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. krizevciinfo piše:

Komentari su zatvoreni.