Deseci litara kiše u nekoliko sati iznenadili Križevce

Martina_Valec_Rebic_Antuna_Mihanovica_Pusca_poplava_vode_2014-10-22Obilne kiše s nevremenom, koje je preksinoć zahvatilo i križevačko područje, poplavile su prometnice i kuće te prouzrokovale probleme s odvodnjom na nekoliko točaka. Nabujali vodotoci i potoci – Koruška, Glogovnica, Vrtlin i Črnec – u nekoliko su se ulica u samom gradu i križevačkim naseljima izlili u stambene objekte, poplavivši dvorišta i podrume. Prema priopćenju na službenim stranicama Grada, na terenu su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada i pripadnici DVD-a, Komunalnog poduzeća te Gradkom-a, a u pripravnosti je i Stožer civilne zaštite.

Polja_Zeljeznicki_kolodvor_poplave_Oko_Sokolovo_2014-10-22Nije bilo nikakve najave

Dok iz gradske uprave javljaju da je organizirano i punjenje vreća pijeskom kako bi se mogle zaštiti kuće ili ublažiti šteta na objektima koje je poplava već zahvatila, križevački dogradonačelnik Tomislav Katanović je za jedan nacionalni dnevnik jučer izjavio da ni od Hrvatskih voda ni od Centra 112 nisu dobili najave da bi moglo biti poplave, već su gradske službe na poziv Stožera zaštite i spašavanja same izašle na teren.
– U kratko vrijeme pale su čak 54 litre kiše po četvornom metru, izjavio je tom prilikom Katanović, s opravdanjem da toliki opseg vode nisu mogli zaustaviti ni spriječiti.

Polja_Zeljeznicki_kolodvor_poplave_Oko_Sokolovo_2014-10-22_aPosebno je napeto bilo u ulici Krunoslava Heruca te okolnim ulicama, gdje je dio kuća poplavljen, a problema je bilo i u Potočkoj ulici te u Prikraju:
– Uspjeli smo obraniti stambeni prostor, susjedi bliže potoku nisu, komentirala je na društvenoj mreži Facebook Martina Valec Rebić iz obližnje ulice Antuna Mihanovića, opisavši mučnu situaciju u kojoj su više sati ispumpavali i skupljali vodu.

Kristina_Vrhovec_Zohar_poplava_kuca_2014-10-22_aUpozorava već jedanaest godina

Jedna od teže pogođenih obiteljskih kuća i okućnica u toj četvrti bila je ona Kristine Vrhovec-Žohar, koja je na Facebooku izrazila ogorčenost na ponajprije sporost, a zatim i nepripremljenost gradskih službi:
– Više od dva sata nitko od službi nije odreagirao, ni jedne vreće nisu imali pripremljene, a niti pumpe kada su došli u obilazak, navela je Vrhovec-Žohar, istaknuvši da već jedanaest godina upozorava na problem s dijelom nasipa koji je na mjestu gdje su kuće niži od onog gdje je šuma.

Kristina_Vrhovec_Zohar_poplava_kuca_2014-10-22_bPrema njenim riječima, godinama se zanemaruje kanalizacijska mreža i redovito održavanje potoka, a dok su se sad našli u kriznoj situaciji pumpu su morali nabaviti sami i prionuti poslu uz pomoć obitelji i prijatelja.
Prema dojavama građana, voda je dospijela i u neke obiteljske kuće u Zagorskoj ulici, nakon čega se prionulo ispumpavanju i čišćenju, dok će štetu na privatnim i gospodarskim objektima tek trebati procijeniti.

poplave5_vatrogasci_vrece_pijesak_krizevcihr_2014-10-22Hrvatske vode obećale pijesak

Prema analizi stanja na terenu od strane Stožera zaštite i spašavanja i dogradonačelnika Katanovića, deseci litara kiše koja je pala u svega nekoliko sati zajedno je s vodenim valom s bilogorskog područja uzrokovalo plavljenje njiva, cesta te pojedinih ulica i kuća. Uz obrambene aktivnosti od poplave, vatrogasci su imali i intervencije vezane uz spašavanje osoba iz zarobljenih u vozilima ostalima u vodi te uklanjanje porušenog drveća sa ceste.

poplave6_vatrogasci_vrece_pijesak_krizevcihr_2014-10-22Prema priopćenju gradske uprave, predstavnik Hrvatskih voda je obećao pomoć u dopremanju potrebnog pijeska za obranu najugroženijih područja, naglasivši kako vjeruje da je najgore prošlo te da se u idućih nekoliko dana ne očekuju više ovako značajne oborine. Voda se jučer u popodnevnim i večernjim satima povukla u korita, no današnja prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda nije optimistična – u drugom dijelu dana, osobito u noći na petak, ponovno je moguća obilnija kiša te pljuskovi. Prema riječima dogradonačelnika Katanovića, do normalizacije situacije teren će i dalje obilaziti sve nadležne službe.

poplave3_krizni_stozer_sastanak_krizevcihr_2014-10-22Prema informaciji iz Odsjeka za komunikacije i protokol županijske uprave, građani se za sve potrebne informacije o trenutnom stanju na terenu u Koprivničko–križevačkoj županiji mogu obratiti i načelniku županijskog Stožera zaštite i spašavanja Ivanu Palu na broj mobitela 098/248-810.

Možda vam se svidi
  Subscribe  
Obavijesti me o
Presvetli
Presvetli

Ja uopče nisam stručnjak za vodene tokove, meni je recimo interesantno to kaj tamo gdje ljudi nisu raskapali nasipe za vrtove nije bilo poplave a tamo gdje su nasipe prilagodili svojim potrebama je poplave bilo … ne znam samo nagađam ..

melita
melita

i tak … ljudima poplavljene kuće, dvorišta, usjevi, a mi opet raspravljamo o tome ko je kome zakej i kaj rekel i od kud je kaj pročital .. dobro veli Thompson : e, moj narode

Magareča klupa
Magareča klupa

dečki situacija je teška… veli mali Tomek…a zapravo mi na slici zabrinuto zbog trenutne situacije djeluje samo Vuk… 🙂

zoran
zoran

ak se ništ nemre onda kaj ovi glume da znaju čitati karte i još se naslikavaju

The Ch
The Ch
Za ovo nije nitko kriv! Toliku količinu kiše u tak kratkom roku naši potoci jednostavno ne mogu podnijeti. Javne službe naravno da nisu spremne, jer niti najstariji građani ne pamte ovakvu situaciju. Tradicionalno, mi na ovo nismo spremni jer do sad nikad nismo ni trebali biti. Međutim, ovo je jako dobro upozorenje za sve nas, kako za gradske službe tako i za svakog pojedinca. Odmah se trebaju sanirati kritične točke i izraditi planovi u vezi uspješnijeg protoka vode kroz naselja. Opremiti vatrogasne postrojbe s odgovarajućom opremom (dodatne pumpe) i obučiti vatrogasce za ovakve situacije. Zamislite da takva ista kiša pada… Više »