Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Oporba tvrdi da vlast ukida pučko učilište

Ujedinjena_krizevacka_oporba_opozicija_Ivan_Majdak_Zeljko_PicigKRIŽEVCI – Nakon prošlotjedne sjednice Kolegija križevačkog gradonačelnika Branka Hrga, na kojem zbog lošeg financijskog rezultata nije prihvaćeno izviješće o polugodišnjem poslovanju Pučkog otvorenog učilišta, s istom temom okupila se i oporba na još ranije zakazanoj presici. Desetero članova Gradskog vijeća iz čak šest političkih opcija zatražilo je prije dva tjedna i tematsku sjednicu posvećenu učilištu, a stavove prema kojima tu 60-tak godina staru križevačku ustanovu ne treba mijenjati ni kadrovski ni organizacijski u ime sviju izrekao je čelnik gradskog SDP-a Ivan Majdak. Međutim, dodao je, HSS-ovo Upravno vijeće učilišta upravo istoga dana, prošloga četvrtka donijelo je odluke koje otvaraju put gašenju ustanove.
– Po toj njihovoj koncepciji će ostati samo ravnatelj, znači jedno radno mjesto, koji bi po tome trebao provoditi sve one programe koje su si oni zacrtali, a praktički su mu vezane ruke jer nema podršku i pomoć stručnih i kompetentnih ljudi, smatra I. Majdak.

S oporbene Majdakove točke promatranja stvari su prilično jednostavne; rasipna vlast nije pazila kako troši pa je Grad u minusu te sada pokušava uštedjeti na učilištu.
– Trenutno je u gradskom proračunu manjak od kakvih 18 mil. kn. Dok se stvarao taj manjak, dok su se trošila sredstva nitko iz gradske vlasti koja je ovdje ista već 15 godina nije se sjetio da bi se trebalo štedjeti, da bi trebalo na drugi način poslovati, ali danas kad se više nema, kad se potrošilo sve, kad se više nema što prodati, e sad se dolazi do toga da se treba štedjeti, uništavati i ustanove kakva je POU, rekao je predsjednik GO SDP-a.

Križevački HSS u raznim koalicijama, pa i sa SDP-om, godinama je nezadovoljan stanjem u kojem učilište ne zarađuje dovoljno svojom mršavom ponudom obrazovnih programa, što je još 2005-te koštalo ravnateljskog mjesta Zdenka Baloga. Već je tada rečeno da ustanova mora zaraditi polovicu iznosa za plaće zaposlenika, no Majdak ipak tvrdi da se sada provodi obračun zbog 38 tisuća kuna lanjskog i ovogodišnjeg minusa. Zato je u ime oporbe Majdak zatražio ‘trenutni prekid svih aktivnosti koje se provode u postupku tzv. restrukturiranja, odnosno gašenja učilišta u Križevcima’

Oporba ustraje i u traženju tematske sjednice Gradskog vijeća, no ako udovolje zahtjevu svojega nezavisnog, a prije HDZ-ovog Željka Piciga, nju neće imati tko sazvati.
– Sramotan je potez predsjednika Gradskog vijeća Dragutina Guzalića što već nije sazvao tematsku sjednicu koju je oporba zatražila. Iz tog razloga i iz razloga što gosp. Dragutin Guzalić konstantno krši Poslovnik o radu Gradskog vijeća, u ime Kluba A-HSS-a i nezavisnih vijećnika tražim njegovu ostavku na predsjedničko mjesto, istrčao je Ž. Picig.

Kako doznajemo, okupljanje gradskih vijećnika sazvano je za 27. kolovoza, no te srijede na dnevnom redu sjednice neće biti samo stanje u učilištu, već još niz točaka. No treba očekivati da se oporba zadovolji i takvom prilikom da vladajućima predbace socijalnu bešćutnost, kao i mogućnost da uštede par milijuna kuna, primjerice na plaćama zamjenika gradonačelnika.(RKC)

wpDiscuz