Mladi Križevčanin ima ‘žicu’ za stvaranje filmova

U Klubu kulture u Križevcima u 21 sat (Subota, 20.09. op.ur.) prikazuje se debitantski film mladog režisera Zorana Vrabeca. – Htio sam prikazati obiteljsku dramu i objasniti zašto dolazi do tragedija – objašnjava Vrabec radnju svoga kratkometražnog prvijenca Žica

Gledamo vijesti – eksplozija u Centru za socijalnu skrb. Sljedeći kadar – čovjek se diže iz kreveta, diže telefonsku slušalicu, vidimo dalje i ženu i dječaka. To mu je bivša obitelj, Danijel samo želi čuti sina Luku, no bivša mu supruga Kristina dozvoljava samo minutu razgovora, taman kad se dečkić tati pohvalio uspjehom u školi….

Sadržaj je to filma Žica, Zorana Vrabeca (25), čija je premijera večeras (Subota, 20.09. op.ur.) u 21 sat u Klubu kulture u Križevcima. Mladi križevački filmski entuzijast ovim je debijem htio opisati obiteljsku dramu i poslijerazvodnu traumu.

Zoran Vrabec

– Uvijek me zanimalo zašto dolazi do tragedija, zašto je netko nekoga piknuo nožem, bacio bombu – kaže Vrabec i dodaje da je Žica, koja je simbol i veze, ali i njena pucanja, njegova verzija i pokušaj objašnjenja takvih postupaka (u ovom kratkometražnom filmu od 10.41 minutu junak baci eksploziv), da se možda, veli, i pronikne u um počinitelja i ne gleda ga se samo kao negativca.

Film je Vrabec snimao dva dana, od 6 ujutro do 20 sati, čemu je prethodilo višemjesečno razvijanje ideje, pisanje scenarija. Isprva je bio samo jedan glumac Saša Huzjak (Danijel), no na probama je uveden i ženski lik Nina Rašidović (Kristina) te Zoranov brat Mihael Vrabec kao Luka, redom naturščici. Režiser će s posebnim ponosom istaknuti da je sve napravljeno s minimalnim privatnim budžetom, te da je sve, od ideje do “soundtracka” i produkcije, “made in Križevci“.

Plakat za film "Žica"

Žicu je već prijavio na skorašnji Zagreb film festival, kao i na festivale u Francuskoj i Koreji, no Vrabecu je, prije filmskog rada, velika želja i edukacija – upisati Filmsku akademiju u Pragu, koju su pohađali Lordan Zafranović i Rajko Grlić, kojemu je pomagao na filmu Neka ostane među nama.

– To mi je bila velika škola i važno iskustvo, ništa ne ide bez učenja, čitanje knjiga je važna baza. Imam još nekoliko napisanih scenarija, ali ne žurim, idem korak po korak – zaključuje križevački režiser, pred kojim je zasigurno još puno dobrih scena.

Vezano
2 komentara
  1. chom(sk)y piše:

    Respect!!

  2. Rabarama piše:

    Bravo Vrabinho!!

Komentari su zatvoreni.