HERA obilježila 10. godišnjicu rada savjetovališta za žrtve nasilja

HERA_godisnjica_savjetovaliste_zrtve_nasilje_mediji_1U četvrtak 15. svibnja 2014. u maloj podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima Udruga HERA je obilježila 10 godina rada Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja. Svrhu, ciljeve te standarde u radu savjetovališta predstavila je psihologinja Sanela Štubelj, koja je istaknula kako postoje standardi koji još u potpunosti nisu zadovoljeni, posebno oko odgovarajućeg prostora neprilagođenog ženama s invaliditetom, nedostatka video nadzora te alarma u smislu zaštitnih mjera, a naglasila je i neophodno raditi na suradnji s institucijama, umrežavanju i međusektorskoj suradnji. Učenice i učenici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i Srednje škole “Ivan Seljanec” su predstavili akciju “REAGIRAJ”, koja je nastala nakon treninga za vršnjačke edukatore u sklopu projekta “Isključi nasilje”. Križevačke mažoretkinje su otplesale “Break the chain”, ples kampanje “V day – Milijarda ustaje protiv nasilja”, globalne akcije za zaustavljanje svakog oblika nasilja prema ženama, djevojkama i djevojčicama.

HERA_godisnjica_savjetovaliste_zrtve_nasilje_mediji_2Analizu slučajeva te razloge zbog kojih se žene najčešće javljaju, pruženu vrstu pomoći, te odnos počinitelja i žrtve predstavila je socijalna radnica Kristina Trbuha, navevši kako su u savjetovalištu najviše pružene informacije, zatim psihološka i pravna pomoć kod psihičkog i ekonomskog zlostavljanja, a istaknula je da je najveći broj žena koje zovu u dobi 20-40 godina, dok se kao najčešći razlog zlostavljanja žene navodi ljubomora, ekonomski problemi, ovisnost, mahom o alkoholu, te prekid veze.
Sanja Cesar iz Centra za edukaciju savjetovanje i istraživanje (CESI) iz Zagreba se osvrnula na nasilje u vezama mladih i predstavila projekt “Isključi nasilje” koji CESI  provodi u suradnji s udrugom HERA te Mrežom udruga Zagor. Cilj projekta je prevencija nasilja u partnerskim vezama mladih te razvijanje svijesti o potrebi uklanjanja rodnih stereotipa i ostalih uzroka rodno uvjetovanog nasilja, uz poticanje provođenja učinkovitih programa koji se bave spriječavanjem nasilja u vezama mladih. Projekt financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih te Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa.

Udruga_zena_HERA_KrizevciUdruzi HERA obljetnicu su čestitali zamjenik gradonačelnika Ivan Vuk, Đurđica Kopseak iz gradskog društva Crvenog križa Križevci, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Kristina Frtalić, a podršku su pružili i Kristina Filipović iz Odjela maloljetničke delikvencije Policijske postaje Križevci, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županija Gordana Međimorec, predstavnici osnovnih i srednjih škola s područja grada te Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci, udruge Agata te volonteri i volonterke.
– Prema preporukama Vijeća Europe, u Hrvatskoj još uvijek nedostaje potreban broj servisa za pomoć žrtvama nasilja, kao i potreban broj skloništa za žrtve nasilja, te je neophodno sustavno i kontinuirano financiranje temeljem zakonskih odredbi i odluka skloništa/savjetovališta i SOS linija te je potrebna kontinuirana podrška na lokalnoj i regionalnoj razini kroz partnerstva, strategije i programe, zaključila je na kraju predsjednica udruge Marina Švagelj Jažić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.