Režiju je učio od Grlića, a njegova Žica oduševila je Križevčane

Zoran_VrabecZORAN VRABEC – Oduvijek su me zanimale takve teme, a ideja je došla jednog dana nakon što sam čuo vijest iz Splita o napadu nožem na socijalnog radnika – kaže Vrabec

Sredinom rujna u prostorijama križevačkog Kluba kulture premijerno je predstavljen filmski prvijenac kojeg potpisuje Zoran Vrabec. Taj 25-godišnjak kojem se film zavukao pod kožu prije osam godina, nakon šestomjesečnog je truda, svoj rad predstavio javnosti. Uradak je izazvao velik interes Križevčana, premijera je održana u dva termina te ga je vidjelo 200-tinjak Zoranovih prijatelja i sugrađana, a reakcijama je autor i više nego zadovoljan.

Kratkometražni film naslova Žica u trajanju 11 minuta socijalne je tematike. Radnja se vrti oko rastavljenih roditelja: majka zabranjuje ocu viđanje djeteta, a on ogorčen situacijom, na sasvim pogrešan način, pokušava stvar preuzeti u svoje ruke.
– Oduvijek su me zanimale takve teme. Ideja je došla jednog dana nakon što sam čuo vijest iz Splita o napadu nožem na socijalnog radnika. Zapisao sam to u bilježnicu i oko toga sam gradio priču. To je zapravo bio najteži dio posla dok je samo snimanje potrajalo dva dana – kaže Zoran kome su u ostvarenju projekta pomogli Križevčani Saša Huzjak, Nina Rašidović i Mihael Vrabec kao glumci te Marko Jembrek, Zoran Šušković, Martina Jembrek i Matija Rožić kao dio filmske ekipe.

Ljubav prema filmu kod Zorana se rodila u Motovonu gdje je radio volonterski. Nakon toga sve je krenulo svojim tokom i on je sve više ulazio u filmske vode, iako u njima još uvijek pliva potpuno amaterski. Dosadašnje iskustvo „pekao“ je u suradnji s nekim hrvatskim redateljima. Dobar dio prakse „pokupio“ je od Rajka Grlića koji ga se jako dojmio te ga smatra jednim od glavnih uzora u svome radu. Radio je i kao šef rasvjete na filmu Gorana Odvorčića, a trenutno je u ulozi prvog asistenta na dokumentarnom filmu o Večeslavu Holjevcu kojeg potpisuje Marin Marušić.

Žica je nakon premijere prijavljena na 15-tak međunarodnih festivala, od Koreje, Francuske, Španjolske pa i na domaćem Zagreb Film Festivalu. Upravo stoga što je Žica prijavljena na festivale nemoguće je javno ga prezentirati publici još neko vrijeme.

Kakav će uspjeh postići Žica za sada je nemoguće prognozirati, no sigurno je da Zoran nakon svog prvog kratkometražnog rada neće stati. S obzirom na obrađenu tematiku Zoranov je rad prepoznat od strane Centra za socijalnu skrb te je moguće da se isti kroz dogledno vrijeme iskoristi u nekoj od kampanja protiv nasilja.

Vrabec svoju budućnost vidi u redateljskoj stolici. Želja mu je na godinu upisati se na najpoznatiju prašku filmsku akademiju FAMU koju su pohađali brojni hrvatski, ali i svjetski poznati režiseri. Iako je tek nedavno spustio redateljsku palicu, već razmišlja o novom uratku, eksperimentalnom filmu koji će se baviti shizofrenijom, otkrio nam je.(GPP)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. Antonio Balić piše:

    Bravo Zoki,
    samo naprijed!

  2. The Ch piše:

    Čestitam, želim ti svu sreću, strpljivost, kreativnost, snagu i upornost da ostvariš svoje ciljeve! 🙂

Komentari su zatvoreni.