Među novim naslovima još jedan roman poznate autorice

Među naslovima iz Gradske knjižnice “Franjo Marković” koje knjižničar Lovro Janeš predstavlja ovaj tjedan, je roman Mračna kći prema kojem je snimljen film koji upravo dolazi u kina. Elena Ferrante, odnosno nepoznata osoba koja se krije pod tim pseudonimom, napisala je i druge hvaljene romane, a predstava prema njenoj Genijalnoj prijateljici baš je ovih dana premijerno izvedena u zagrebačkom HNK.

BELETRISTIKA

MRAČNA KĆI / Elena Ferrante; s talijanskog prevela Ana Badurina. – Zagreb: Profil knjiga, 2021.


Leda, rastavljena profesorica srednjih godina, ostala je sama nakon što su joj kćeri otišle k ocu u Toronto. Odlučila je otići na ljetovanje u mjestašce na Jonskome moru i premda se sprema na razdoblje nelagodne samoće i nostalgije za kćerima, neočekivano uživa u osjećaju potpune slobode.
Svakodnevno odlazi na plažu, a tamo joj pažnju zaokuplja mlada majka, Nina, koja se predano bavi svojom kćeri u pratnji velike i bučne obitelji. Nakon jednog naoko sitnog događaja, Ledu preplavljuju sjećanja na teške i nekonvencionalne odluke koje je donosila kao majka, a koje su joj odredile život.
˝Mračna kći˝ slojevita je meditacija o majčinstvu, snažna priča o podvojenim osjećajima koje gajimo prema svojoj djeci te izniman pokušaj definicije ženskog iskustva, slobode, odgovornosti, žudnje i zadovoljstva. https://shop.skolskaknjiga.hr/mracna-kci.html

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

RED VREMENA / Carlo Rovelli; s talijanskoga prevela Ela Agotić. – Zagreb: Vuković & Runjić, 2021.

Glasoviti talijanski fizičar Carlo Rovelli, autor svjetske uspješnice Sedam kratkih predavanja iz fizike, lirski i pristupačno povezuje znanost, filozofiju i umjetnost u nastojanju da rasvijetli najveći misterij: red vremena.


Poput Sedam kratkih lekcija iz fizike, ova se knjiga bavi temom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim — tajnom koja je dio iskustva sviju nas. Vrijeme je tajna ne samo za laike, već i za fizičare koji poznaju radikalne preobrazbe koje je pojam vremena doživio od Newtona do Einsteina, preko kvantne mehanike do teorija o gravitaciji petlji. Vrijeme, koje je u Newtonovim jednadžbama uvijek prisutno, danas je nestalo iz fizikalnih jednadžbi. U suvremenoj fizici, prošlost i budućnost nisu suprotstavljene, a iščezava i uporište u onome što se činilo neotuđivim: a to je sadašnjost. Nakon što nam na pristupačan način da uvid u fiziku kakva je bila nekoć, u trećem dijelu knjige Rovelli će za nas odškrinuti vrata radionice u kojoj se kuje fizika današnjice. https://www.ljevak.hr/publicistika/27611-red-vremena.html


KNJIGE ZA MLADE

PAX: PUTOVANJE KUĆI / Sara Pennypacker; s engleskoga prevela Ana Briški Đurđevac ; ilustrirao Jon Klassen. – Zagreb: Lumen, 2021.

Puna je godina prošla otkako se Pax i Peter nisu vidjeli. Nekoć su bili nerazdvojni. No Peter je morao pustiti svojeg lisca u divljinu. A otad se svašta dogodilo. Pax i njegova družica, lisica Bodljica, postali su roditelji dvaju lisičića i jedne lisičice. Njihov je posao najljepši na svijetu
– zaštititi svoju mladu obitelj i naučiti svoje potomke svemu što će im trebati za život u zemlji zaraženoj ratom. Kako bi osigurao bolji život za obitelj, Pax krene na putovanje prema Širokoj dolini koja bi im mogla poslužiti kao novi dom. No nije znao da će njegova kći, znatiželjna i živahna, krenuti za njim i izložiti se opasnosti. …
Ovaj dirljivi roman snažna je priča o prijateljstvu, blagotvornoj ljubavi koja liječi i o našoj mogućnosti da sami sebi izaberemo svoje bližnje, svoju obitelj. https://shop.skolskaknjiga.hr/pax-putovanje-kuci.html

DJEČJI ODJEL

DJEČJI SVJETOVI: PRIČE, PRIČICE I PRIČETINA / Josip Balaško; [ilustracija Boris Kugler]. – Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2021.

Knjiga pričica, priča i jedne pričetine ˝Dječji svjetovi˝ približava djeci stvarnost, duhovnost, bajkovitost i basnovitost, ulazeći na poseban način u zanimljive odnose velikih svjetskih postignuća i nečega što je još neshvatljivo.

To su i priče koje pobuđuju mladog čitatelja da se sam opredjeljuje u situacijama od dobra do zla, ne sugerirajući kako se u svom daljnjem razvoju treba ponašati, nego ga potičući na razmišljanje. I traženje svog puta.
http://www.knjiznica-krizevci.hr/mkatalog/knjiga.php?id=70741



20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.