Križevci.info danas obilježava punih 15 godina djelovanja!

Desetljeće i pol prošlo je od pokretanja nezavisnog novinskog portala Križevci.info, 18. travnja 2005. godine, što ga čini najdugotrajnijim aktivnim internetskim portalom u Križevcima. Na Svjetski dan volonterizma mladih osnovali su ga te ga i danas uređuju i vode volonteri križevačke udruge P.O.I.N.T. Na internetu je Križevci.info još redovito prisutan na društvenim mrežama Facebook i Twitter te povremeno na Youtubeu, više s ciljem promocije drugih projekata udruge, poput Culture Shock Festivala ili aktualne akcije izrade zaštitnih vizira medicinskom osoblju u lokalnoj zajednici.

U tekstu iste prigode prije godinu dana dali smo kratki pregled u kojem je vremenu i kontekstu portal nastao, kao jedan od neprofitnih projekata udruge P.O.I.N.T., koja od jeseni 2004. godine do danas godišnje niže desetke projekata, programa, građanskih inicijativa, humanitarnih akcija i drugih aktivnosti sa stalnom željom za podizanjem kvalitete života u lokalnoj zajednici, posebno u dijelu informiranja, edukacije i promicanja slobode kulturno-umjetničkog izražavanja te drugog javnog djelovanja.

Danas ćemo se kratko osvrnuti na naše rođendane i predstaviti na koje se još načine djelovanje lokalnog portala nastojalo približiti građanima i čitateljima osim autorskim tekstovima, vrlo čitanim kolumnama i osvrtima iz grada i okolice, posebno u prvom desetljeću djelovanja kad je nekoliko volontera svakodnevno izvještavalo s terena. Neprofitni portal je P.O.I.N.T.-ovim volonterima tijekom godina nerijetko služio i kao medijska platforma za mnoge projekte i inicijative za dobrobit lokalne zajednice.

Prigodna obilježavanja godišnjice djelovanja portala bila su, gotovo neizostavno, ispunjena koncertima: Porota (2007.); ST!llness (2008.); Elemental, Project:Genova (2009.); Bebe na vole, Luka Belani & Band (2010.); Nina Orak, Luka Belani & Band, Warp Pop (2011.); Neki novi klinci (2012.); Drvored, Luka Belani (2014.); JeboTon Kolektiv (2015.); Bow vs Plectrum (2016.); Sleepyheads (2017.), Jasna Bilušić & New Deal (2018.).

No, nisu samo koncerti bili načini proslave portalskih rođendana. Prošle godine smo upriličili tribinu koprivničkog novinara i povjesničara, predavača na Sveučilištu Sjever Željka Krušelja o medijima u preddigitalno i digitalno doba. Prije 7 godina, u okviru 9. Culture Shock Festivala, na tribini “Lokalni mediji – prijatelj javnosti ili sluga vlasti” su sudjelovali radijska novinarka iz Bjelovara Ivana Lekšić, novinar radija i tjednika iz Koprivnice Ozren Špiranec, a 2014. na jubilarnom izdanju festivala, na tribini povodom 9. obljetnice portala gostovali su urednica dvotjednika “Zarez” Marija Ćaćić, novinarka portala H-Alter Tamara Obradović i Nikola Vukobratović, novinar mjesečnika Le Monde Diplomatique. Daleke 2007. smo prigodom Dana slobode medija također održali tribinu slobodnog novinara Željka Peratovića.

Ako se vratimo u 2006. godinu, od prvog rođendana prošlo je punih 14 godina, a na adresi www.krizevci.info još je koegzistirao i web-forum Križevčana, tada svojevrsno vježbalište demokracije, na čijim su temeljima ove online novine i nastale. Zanimljivo je da su okupljanja i komunikacija građana na tom forumu rezultirala pokretanjem nekoliko gradskih udruga (Udruga P.O.I.N.T., KUB – Križevačka udruga biciklista, Udruga Glazba) i inicijativa (Prijatelji životinja Križevci), ali i drugih tematskih portala (SoundGuardian.com, Auto-info.hr) i foruma (Glazbeni-forum.hr). To je samo isječak medijskog aktivizma i tadašnjeg utjecaja na lokalnu sredinu, uz svakodnevno novinsko izvještavanje na portalu.

Medijska scena u Križevcima danas je u mnogočemu drugačija. Radio Križevci oko dvije godine ima svoje web mjesto za objave i informiranje građana, gotovo pet godina djeluje regionalni portal Prigorski.hr čija su urednička i novinarska baza Križevčani, a lokalna zbivanja prate i o njima pišu portali ePodravina.hr, Podravski.hr te Glas Podravine i Prigorja. Potonja dva imaju i tjedne tiskovine kojima pokrivaju dio križevačkih tema, kao i radijske postaje u široj okolici, od Koprivnice i Bjelovara do Vrbovca i Varaždina.

Osim brojčane prisutnosti različitih medija, za Križevčanke i Križevčane, kao i sve građane uopće, bitno je da informacije budu istinite, pravovaljane i odmjerene, a teme koje se obrađuju važne, sadržajne i poticajne, sve s etičnim pristupom. U današnje doba, a posebno u ovo vrijeme epidemije COVID-19 koja diktira fizičko distanciranje za sve i osobnu izolaciju onih koji spadaju u rizične skupine, uloga medija još je veća, a utjecaj i medija i društva putem internetskih društvenih mreža od velikog značaja. Redakcija Križevci.info će i dalje savjesno i odgovorno raditi ovaj medijski posao, jer jedino tako znamo i upravo zato toliko dugo i postojimo. Do sljedećeg rođendana! #ostanidoma

Vezano

Komentari su zatvoreni.