Nezavisni portal Križevci.info danas obilježava 14. rođendan!

Tog 18. travnja 2005. godine bio je ponedjeljak, a ponedjeljak je uvijek dobar dan za nove početke. Inače se tog datuma obilježava Svjetski dan aktivizma mladih, što je volonterkama i volonterima križevačke udruge P.O.I.N.T. dalo dodatni poticaj da simbolički odrede baš taj dan za lansiranje nezavisnog novinskog portala Križevci.info. Planovi za pokretanje ovog neprofitnog medijskog projekta sezali su još u ljeto 2004. godine, što je bio i jedan od glavnih razloga okupljanja mladih u udrugu P.O.I.N.T., koja je osnovana s prvim danima rujna 2004.

Do trenutka pokretanja portala, udruga P.O.I.N.T. je u tih nekoliko mjeseci već iza sebe imala nekoliko projekata: izdavanje knjige “Jazavac i njegova družba iz Ratarske šume – kronologija atletskog kluba u Križevcima od 1963.-1974. godine” autora Ottonea Novosela i Nade Mekovec, realizaciju 1. dobrotvorne akcije “Petaka za đaka / FIVE4KIDS” za predbožićno darivanje djece s posebnim potrebama Križevaca, a pri kraju su bile i pripreme za 1. Culture Shock Festival, jednomjesečni kulturno-obrazovni program čija su se prva tri izdanja održavala u svibnju.

Glavni cilj nezavisnog portala Križevci.info bio je povećati razinu informiranosti u lokalnoj zajednici i promovirati Križevce na Internetu jer u to vrijeme, osim Radija Križevci koji je kakav-takav funkcionirao jedino u eteru, nije bilo drugog elektroničkog medija, a kamoli portala posvećenog gradskim temama (doduše, postojali su još jedno vrijeme Krizevci.com kao privatna inicijativa s pokušajima komercijalizacije, te Krizevci.net kao svojevrsni leksikon nekih povijesnih ili tema vezanih uz baštinu grada).

U posljednjih 14 godina, udruga P.O.I.N.T., pa tako i portal Križevci.info, nisu bili samo promatrači u lokalnoj zajednici, već su aktivno kreirali kulturne i obrazovne sadržaje, pokretali neprofitne projekte i građanske inicijative, otvarali društvene teme i kritički progovarali protiv nepravdi i nepotizma. Redakcija portala funkcionira volonterski i danas, dajući priliku samim članovima lokalne zajednice da kroz tzv. participativno, građansko novinarstvo kreiraju sadržaj o kojem žele informirati čitatelje.

Bez suvišnih riječi, u nastavku dajemo pregled članaka kojima smo najavljivali ili se osvrnuli na sve naše rođendane do danas, želeći ujedno osvijestiti čitateljice i čitatelje o postojanju bogate portalske kolekcije članaka, koja se redovito pohranjuje i u digitalni arhiv Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Čitajte nas i dalje, i sudjelujte s nama u kreiranju kvalitetnog, istinitog i informativnog sadržaja o našim Križevcima!

0. Uvodić (ali nije Branko nego Portalko), 2005.
1. Prvi rođendan portala Križevci.info, 2006.
2. Za svoj rođendan Portal daruje vrle forumaše, 2007.
3. Žestoki i nezavisni za treći rođendan portala, 2008.
4. Koncertom i tortom proslavili prve četiri godine, 2009.
5. Rock koncert za rođendane portala i udruge, 2010.
6. Luka Belani & Band, Nina Orak i Warp Pop za 6. rođendan portala, posljednji na 7. Culture Shocku, 2011.
7. Koncert za 7. rođendan Portala – Neki Novi Klinci, 2012.
8. Danas na tribini doznajmo jesu li lokalni mediji prijatelj javnosti ili sluga vlasti, 2013.
9. U subotu koncert Drvoreda i Luke Belanija za 9. rođendan portala, 2014.
10. Proslavite s nama 10 godina portala Križevci.info!, 2015.
11. U subotu koncert ‘Gudalo protiv trzalice’ Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka, 2016.
12. Križevci.info u subotu slavi 12. rođendan s dva besplatna koncerta!, 2017.
13. Večeras koncert Jasne Bilušić i kvinteta New Deal na zatvaranju Culture Shock Festivala, 2018.

Upravo na 14. godišnjicu pokretanja nezavisnog portala Križevci.info, večeras od 19:30 sati u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci održava se posljednja tribina ovogodišnjeg, jubilarnog 15. Culture Shock Festivala pod nazivom “Uređivanje medija u preddigitalno i digitalno doba”, gost predavač je dr. sc. Željko Krušelj, novinar i povjesničar te predavač na Sveučilištu Sjever, moderatorica je Silvia Novosel, a ulazak je slobodan.
Ovim putem ujedno na isti dan čestitamo 12. rođendan suradničkom mediju s područja županije – Radiju Glas Podravine!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.