Portalski forum kao ‘vježbalište’ demokracije


U protekloj godini na forumu nezavisnog portala Križevci.info registrirani korisnici pokrenuli su više od dvije tisuće rasprava o različitim temama, točnije njih 2224, u kojima su ispisali preko pedeset tisuća poruka, točnije njih 51662. Tijekom 2007. na portalu je objavljen 1181 članak s novostima iz grada, od kojih za njih 720 ili 61% postoji barem jedan komentar napisan na forumu.
Pet najkomentiranijih članaka na portalu
i pripadajućih najposjećenijih forumskih tema objavljeno je tijekom svibnja i lipnja 2007. godine, gdje su se narednih ljetnih mjeseci vodile žustre rasprave u toj križevačkoj online zajednici.

Najkomentiraniji članak objavljen na portalu je "Mesić odlikovao Katavića redom Danice hrvatske za gospodarstvo" s ukupno 184 komentara i 4896 čitanja te forumske teme. Odlikovanje križevačkog poduzetnika, čije je poduzeće među 500 najuspješnijih u Hrvatskoj protekle godine, raspirilo je raspravu o opravdanosti tog postupka, radnim uvjetima zaposlenih i zaslugama direktora Ivana Katavića, o gospodarskoj situaciji u gradu i stanju na tržištu rada uopće. Suprotstavile su se dvije glavne struje, jedna s gotovo beskompromisnim pogledima na osvajanje tržišta te profit, i druga, socijalno osjetljivija, koja se trudila ukazati na brojne primjere nepravilnosti i nepravde prema radnicima, posebno trgovcima, danas u Hrvatskoj.

Tek 3 komentara manje od prvoplasiranog ima članak "Vlasta šokantna za vlasti?", ali ta je forumska tema najčitanija u 2007. s čak 8232 čitanja. Snažno je medijski odjeknuo postupak gradonačelnika Križevaca početkom svibnja prošle godine, kad je, samo nekoliko sati nakon njihovog postavljanja, naložio uklanjanje izložbenih plakata višemedijske umjetnice Vlaste Delimar pod nazivom "Hrvatski proizvod" s gradskih ulica. Iako su kontroverzni plakati kao dio urbane akcije tražili ocjenu i reagiranje samih građana, gradonačelnik Branko Hrg onemogućio je izvangalerijski dio danas najpoznatije izložbe križevačkog Culture Shock Festivala, koja se ipak održala u Klubu kulture i u virtualnom prostoru, na nekoliko najposjećenijih križevačkih Web sjedišta.

O "Hrvatskom proizvodu" javljali su svi relevantni hrvatski i neki strani Web portali, dnevni nacionalni i tjedni lokalni te županijski mediji, prilozi su emitirani na HTV-u, a kronologija čitavog medijskog odjeka dostupna je na Webu festivala.

Treći po broju komentara, sa njih 165, članak je naslova "Mladež HDZ-a u Križevcima poziva u akciju `Ana Rukavina`" čija je forumska tema čitana 7323 puta. Raspravu pod najavom ove humane i humanitarne akcije pokrenuo je član županijskog odbora Mladeži HDZ-a koji je novinaru i dostavio podatke o akciji, a sam organizator bio je istaknut i na plakatu akcije. Polemika se razvila oko jalovog prigovora HDZ-ovca autoru članka što uopće spominje organizatore, te prozvao udruge mladih koje su propustile prije HDZ-a organizirati ovu akciju. Nakon uključivanja još nekoliko simpatizera iste stranke rasprava je prerasla u čisto politički motivirane napade na članove redakcije portala, dok je smisao akcije potisnut u drugi plan.

Apsurdnost teza, pa čak i prijetnji gašenjem portala, koje su iznosili verbalni napadači u ovoj forumskoj temi, koja je druga po broju učitavanja u prošloj godini, čak je potaknula kolumnista nacionalnog portala Index.hr na drugu epizodu teksta pod naslovom "Degutantna samopromocija HDZ-a", gdje je zaključio da sve to "nije ništa drugo nego jeftina samopromocija. Točka. Nema tu nikakvog vrludanja koje može opravdati takvu samopromociju."

Slijedi članak, ujedno i posljednji od najčitanijih pet, ponovno vezan uz izložbu "Hrvatski proizvod" Vlaste Delimar, naslovljen citatom "`Zabrana prikaza golih tijela kao proizvoda Svevišnjeg je kretenizam!`" koji je komentiran 155 puta, a forumska tema čitana je 4060 puta. Citat iz naslova izjava je Antonija Lauera, poznatijeg kao Tomislav Gotovac, hrvatskog umjetnika performansa i filmskog redatelja, u večeri otvaranja galerijskog dijela izložbe u Klubu kulture.

Neke je forumaše na žestoke komentare potaknula činjenica da se, usporedno s tim događajem, izložba postavila na 24 sata i u virtualni prostor na domenama www.krizevci.info i www.klubkulture.org, na stranicama festivala www.c-shock.org te njegovih organizatora www.udruga-point.hr i www.udruga-kvark.hr. Jednodnevna nedostupnost uobičajenog Web sadržaja bila je znak protesta zbog ranije zabrane izvangalerijskog izlaganja plakata s desetero umjetnika značajnih u hrvatskim, ali i međunarodnim okvirima.

Posljednji od najkomentiranijeg peterca je članak "`Maratonsko` čekanje puta u Grčku" sa 129 komentara i čak 4325 učitavanja forumske teme. Članak je opisao troipolsatno kašnjenje odlaska križevačkih maturanata na maturalac u Italiju i Grčku, zbog tehničkih kvarova na autobusu, no putnička agencija organizator putovanja obvezala se obeštetiti učenike i roditelje.

Forumska rasprava koja je uslijedila iznijela je na vidjelo da je sličnih problema s autobusnim prijevoznicima na križevačkom području bilo i ranije, a posebno se zahuktala rasprava o načinima kako škole izabiru najboljeg ponuđača, te imaju li tu učitelji ikakve financijske koristi, odnosno postoji li sukob interesa. Temu su obilježila i česta forumska javljanja nekih maturanata izravno s boravka u inozemstvu, što je njihovim poznanicima i roditeljima zasigurno poslužilo kao koristan izvor informacija gdje se putnici trenutno nalaze i kako se provode.

Naslov članka Poredak po broju komentara
Broj komentara (i link na temu)
Poredak po broju čitanja
Broj čitanja
Mesić odlikovao Katavića redom Danice hrvatske za gospodarstvo 1. 185 3. 4896
Vlasta šokantna za vlasti? 2. 182 1. 8232
Mladež HDZ-a u Križevcima poziva u akciju `Ana Rukavina` 3. 165 2. 7323
`Zabrana prikaza golih tijela kao proizvoda Svevišnjeg je kretenizam!` 4. 155 5. 4060
`Maratonsko` čekanje puta u Grčku 5. 129 4. 4325

Forumske teme pokrenute u prošloj godini varirale su od različitih društvenih, poput politike i gospodarstva, do glazbenih, sportskih i drugih zabavnih sadržaja, a nije manjkalo niti rasprava o obrazovanju i duhovnosti. Gradske vijesti objavljene na portalu u najvećoj su mjeri pokrivale kulturna i društvena događanja, zatim gospodarske novosti, u nešto manjoj mjeri sport i ostale zanimljivosti iz života Križevčana.

Navedenih pet članaka posljednji su put komentirani tijekom ljetnih mjeseci, lipnja i srpnja, dok je povratak s ljetnih odmora nažalost donio i tehničku nemogućnost daljnjeg izravnog komentiranja članaka na portalu, uz pomoć opcije "Komentiraj". Naime, programska komponenta odgovorna za tu funkcionalnost previše je narušavala stabilnost baze podataka i čitavog poslužitelja te je stoga isključena. Najupornijim korisnicima ostaje do daljnjega mogućnost ručnog otvaranja forumske teme s naslovom istim kao i kod članka koji žele komentirati, kako bi komentari i ubuduće bili povezani s odgovarajućim vijestima.

Tehnički realizatori portala posljednjih mjeseci marljivo rade na novoj platformi koja će narednu verziju portala i portalskog foruma učiniti još atraktivnijom, s više funkcionalnosti koja će Križevci.info doista potvrditi kao portal vrijedan da svakom Križevčaninu bude početna stranica u prostor Weba.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.