‘Carmina Burana’ glazbene škole je događaj 2015. u Križevcima!

12240458_10207875888076346_8153576120282289745_o_Carmina_Burana_by_Milan_Mimi_PetricU ponoć je završeno glasovanje čitatelja nezavisnog portala Križevci.info na 11. revijalnom online izboru za osobu i događaj godine u Križevcima! Za događaj 2015. godine u Križevcima zabilježeno je točno 300 glasova čitatelja, od kojih je gotovo polovina, visokih 47.3%, odnosno 142 glasova pripalo izvedbi “Carmina Burana” na završnoj proslavi 70. godišnjice kontinuiranog rada glazbene škole Alberta Štrige Križevci. Time je ovaj glazbeni spektakl, upriličen od bivših i sadašnjih učenika glazbene škole te njihovih profesora uz pomoć istaknutih hrvatskih solista te maestra Vladimira Kranjčevića, zasluženo osvojio titulu Događaj.info. Čitavu izvedbu ovog kapitalog djela nosio je mješoviti i dječji zbor koje je vrhunski uvježbala ravnateljica škole Branka Špoljar.

Image00004Na drugo mjesto prema broju glasova, njih 11.3%, zasjeo je još jedan glazbeno-kulturni događaj – obilježavanje 115 godina rada Hrvatskog pjevačkog društva Kalnik. Tom prigodom HPD-ovci su, uz ravnanje mladog dirigenta Ozrena Bogdanovića, priredili nesvakidašnji koncert na kojem su, osim djela klasične zborske literature, izveli i popularna djela domaćih i stranih pop i rock izvođača te afroameričke duhovne baštine, a gostovali su i instrumentalni i vokalni solisti te proslavljeni Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige, koji desetljećima surađuje s HPD Kalnik. Vrijedi spomenuti da je ovo vrhunsko glazbeno događanje okupilo i desetke bivših članova koji su kroz pjevačko društvo prošli u posljednjih gotovo pola stoljeća.

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima proslavilo 155. obljetnicu poljoprivrednog školstvaNa trećem mjestu s 10.7% glasova čitatelja našlo se obilježavanje još jedne vrijedne križevačke obljetnice, ovaj put u području visokog obrazovanja. Riječ je o 155. obljetnici poljoprivrednog školstva u Križevcima, koja je obilježena organizacijom međunarodne konferencije “Trendovi i izazovi visokoga obrazovanja u poljoprivredi”. Uz domaće i strane stručnjake predavače, o važnosti poljoprivrede koja mora čuvati okoliš, životinje, ali biti i egzistencijalna i samim time isplativa, govorila je Marijana Ivanek–Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta Križevci, koje slovi kao najstarije poljoprivredno i šumarsko učilište u jugoistočnoj Europi. Na VGUK-u su osnovane prve stručne postaje i znanstveni zavodi iz područja poljoprivrede, napisani i objavljeni prvi udžbenici na hrvatskom jeziku, pokrenut prvi znanstveni časpis iz područja poljoprivrede pa se ono s pravom smatra kolijevkom poljoprivrednog obrazovanja, struke i znanosti u Hrvatskoj.

Dogadjaj_info_2015_godine_portalski_izbor_Carmina_BuranaDOGAĐAJ.INFO 2015. – konačni poredak
1. Izvedbom ‘Carmina Burana’ Glazbena škola Alberta Štrige proslavila 70 godina rada
2. 115 godina rada Hrvatskog pjevačkog društva ‘Kalnik’
3. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima proslavilo 155. obljetnicu poljoprivrednog školstva
4. Deset godina Kluba kulture i petnaest godina udruge K.V.A.R.K.
5. Otvorena Poliklinika Medikadent, najmodernija stomatološka poliklinika u ovome dijelu Europe
6. ‘Vinske ceste’ među pet najprojekata međuregionalne suradnje
7. Otvoreno savjetovalište za maloljetne i mlade majke
8. Obnovljen i dodatno opremljen Veterinarski zavod Križevci
9. Stota obljetnica dolaska Sestara Bazilijanki u Križevce
10. P.O.I.N.T.-ov ‘Sajam studija’ među primjerima dobre prakse škola Hrvatske

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.