Uspješnih godinu dana od otvorenja križevačke zvjezdarnice

Prije točno godinu dana, 20. travnja 2023. godine, zvjezdarnica Kozmološkog centra službeno je otvorila svoja vrata kao poseban događaj za Dan grada Križevaca na velikoj svečanosti koju je pratilo stotine građana i gostiju iz svih dijelova Hrvatske s programom koji je trajao cijeli dan. Svečanost je navečer sjajnim Svemirskim koncertom zatvorio Gradski tamburaški orkestar Križevci.

Već je u sljedećih nekoliko dana nakon otvorenja preko stotinu posjetitelja prošlo zvjezdarnicom: i mladih i starih, Križevčana i ne-Križevčana, a među njima i Predsjednik Republike. Teško je bilo naći medij u Hrvatskoj koji tih dana nije izvještavao o križevakoj zvjezdarnici: sve nacionalne televizije, radijske stanice, tiskani mediji i internetski portali.

Taj tempo nije stajao mjesecima. Deseci školskih posjeta s više stotina učenika, pa veliki interes za zvjezdarnicom na Spravišću, zatim večeri otvorenih vratiju zvjezdarnice koje su privukle mnoge znatiželjnike koji nisu posjetili zvjezdarnicu ranije, a cijelo to vrijeme tekli su i mnogi redovni obrazovni programi organizirani u sklopu projekta SPARK, poput znanstveno-popularnih predavanja, radionica tehnike, digitalnog crtanja i naprednih računalnih vještina, ljetne škole te male škole astronomije koja je održana kroz čak 71 termin u 3 mjeseca. Tek s dolaskom rujna i kišne jeseni te završetkom projekta SPARK, aktivnosti su malo usporile, iako su i dalje zvjezdarnicu posjećivali i građani i školarci na tjednoj bazi. Do kraja 2023. godine, procjena je da je novom zvjezdarnicom prošlo od otvorenja oko četiri tisuće posjetitelja i sudionika različitih aktivnosti.

Stanari Kozmološkog centra dobro su iskoristili novi prostor i za svoje aktivnosti: već je u svibnju udruga P.O.I.N.T. organizirala 19. Culture Shock Festival, Astronomsko društvo Perzeidi organiziralo je desetke promatranja nebeskih fenomena i Dane meteorita Križevci s nizom predavanja i radionica, Zaklada Volim Križevce provela je EU projekt “RUKe (Recikliram, Učim, Kreiram)” te organizirala dobrotvornu aukciju slika s ciljem prikupljanja sredstava za stipendiranje učenika i studenata, a Institut za kozmologiju i filozofiju prirode kroz znanstvene seminare i predavanja približio je publici znanstveni rad svojih članova te ostvarene međunarodne suradnje. Znanstveni rezultati članova Instituta na području astrofizike i fizikalne kozmologije objavljeni su u prestižnim međunarodnim časopisima, stavljajući tako Križevce na svjetsku kartu u području istraživanja svemira.

Priča oko Kozmološkog centra proširila se zemljom i redovito punila novinske tekstove, pa su tako zvjezdarnicu poželjeli i mnogi drugi gradovi, a graditelji križevačke astronomske kupole, domaća tvrtka Metal 5 koja se bila upustila u konstrukciju posve novog proizvoda, nedavno je isporučila i svoju drugu kupolu u Slavoniju za zvjezdarnicu osnovne škole u Drenovcima. Intenzivirala se i suradnja s drugim astronomskim društvima u Hrvatskoj, ali i s astronomskim društvima iz Slovenije.

Prvi mjeseci ove godine pokazali su da dosadašnja razina aktivnosti i programa u Centru neće stati nakon godinu dana. S dolaskom proljeća gotovo na dnevnoj bazi već dobro uigrani članovi Astronomskog društva Perzeidi ugošćuju stotine učenika nudeći predavanja, promatranja Sunca kroz teleskope i ture po zvjezdarnici, a uz veliku podršku Destinacijske agencije Križevci. Perzeidi također nastavljaju svoja dežurstva svakog četvrtka od 20:30 sati da bi omogućili posjetiteljima slobodne posjete i promatranja noćnog neba, a u tijeku je i nadogradnja astronomske opreme u zvjezdarnici koja će uz planirane primjene novih pravilnika o svjetlosnom onečiščenju u Križevcima donijeti bolju vidljivost noćnog neba. No nije sve u promatranjima neba, već Perzeidi vode i napredni tečaj fizike za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi obrazovali i nove naraštaje istraživača svemira te i ove godine pripremaju Dane meteorita Križevci na kojima će gostovati poznati znanstvenici i popularizatori znanosti. U prostorima Kozmološkog centra idući vikend održavat će se i dio programa Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Sonus. P.O.I.N.T. je jučer najavio 20. Culture Shock Festival koji će se održati kroz svibanj, a bit će i domaćin Erasmus+ programa za tridesetak mladih iz zemalja diljem Europe. Institut je prije dva mjeseca započeo s “Večerima filozofije uz vino” popularizirajući na taj način filozofiju i filozofske rasprave, a iz tiska je izašao i drugi broj časopisa Kozmologija s kojim Institut uskoro kreće u predstavljanje po knjižnicama i sveučilištima u Hrvatskoj.

Iskoristio sam u ovom tekstu prvu godišnjicu zvjezdarnice da se kao jedan od inicijatora Kozmološkog centra i voditelja EU projekata Future Hub Križevci i SPARK, koje smo proveli da bi realizirali Kozmološki centar i izgradili zvjezdarnicu, osvrnem na dosadašnje rezultate i predstavim aktualne programe, ali ovim putem pozivam i sve zainteresirane da se uključe u ovaj pothvat koji je zaplovio na svoj put punim jedrima. Buduće planove za sada još neću otkrivati, samo mogu najaviti da bi mogli biti još dalekosežniji oblikujući budućnost našeg grada.

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno