Dvadesetu godinu zaredom, kulturšok festival u Križevcima

Culture Shock Festival, kulturno-obrazovni projekt koji Križevčanima nudi svirke, predstave, rasprave, izložbe, zanimljive mogućnosti neformalnog obrazovanja i kulturnog aktivizma, slavi dvadeseti rođendan. Već nazivom su organizatori, udruga P.O.I.N.T., htjeli naglasiti kakvu reakciju priželjkuju od pratitelja i posjetitelja programa, žele ih potaknuti ih na razmišljanje, akciju, buđenje iz tmurne svakodnevnice, ukratko – izazvati pozitivan šok.

U proteklih dvadeset godina u križevačkim su prostorima gostovali autori i sadržaji koji su, više ili manje, šokirali, oduševljavali, izazivali. Zbog plakata za Vlastu Delimar 2007. se navodno pisalo gradskim ocima jer je pogled na tijela kao od majke rođena kod nepoznatog broja građana izazivao nelagodu. Danas pak takve stvari nisu šokantne i slični sadržaji su stalne rubrike pojedinih portala. Festival je slavio, i domaćoj javnosti predstavljao, svjetski priznate križevačke umjetnike poput slikara i arhitekta Marijana Kolesara, čije je aktove iz mape Urbana žena postavio u okvire za osvijetljene plakate. Na Culture Shocku su gostovali Arsen Dedić, Rade Šerbedžija, Josipa Lisac, Damir urban, Vladimir Kranjčević, Hladno pivo, Zoran Šprajc, raspravljalo se o satiri, pseudoznanosti, nezavisnom novinarstvu, političkim strankama i o mnogim drugim temama.

Dvadeseti, rođendanski CSF, 4. svibnja otvara sirovi, drski i čistokrvni rock`n`roll, koncert Kojota u Klubu kulture. Bend je devedesetih godina “tresao, lupao i udarao”, onda na 17 godina otišao u privremenu mirovinu, da bi se vratio i ove godine proslavio 30. rođendan. Ulaznice su već u pretprodaji. Slijedi autorski dokumentarac Ivice Kostelića i njegovoj pustolovini na jednoj od najprestižnijih svjetskih regata, zatim tribine o hrani, generacijskom jazu i Novom valu, slušaonice i projekcije. Detaljan program objavit će se uskoro.

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno