Još jedna astronomska kupola izrađena u Obrežu Kalničkom

Više od godinu i pol dana nakon što je prva križevačka zvjezdarnica dobila svoju astronomsku kupolu, nastalu kao autorski, inženjerski i izvedbeni projekt tvrtke Metal 5 d.o.o. iz Popovca Kalničkog, i druga je takva kupola iz iste radionice u Obrežu Kalničkom pod vodstvom majstora Stjepana Slavečkog ugledala svjetlo dana.

Iako je sa svojih 3.2 metra u promjeru ipak manja od petmetarske “starije sestre” koja krasi toranj Kozmološkog centra Križevci, i dalje je riječ o vrlo zahtjevnom poslovnom poduhvatu kakvog se ne bi posramili ni mnogo veći metaloobrađivački pogoni. Danas je krenula put Slavonije na svoje konačno odredište.

Kako neslužbeno saznajemo, ova je kupola namijenjena zvjezdarnici OŠ “Franjo Hanaman” u Drenovcima, u sklopu projekta “Od ideje do STEM vještina u školama” vrijednog 932 tisuće eura, sufinanciranog iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora te od strane Vukovarsko-srijemske županije.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Nitro Biber piše:

    Ovak se dela!Svaka čast za mozak i ruke,velika je šteta što je gosp.Slavečki završio kao mali metaloobrađivač.Za one koji neznaju,90-tih je imao firmu “FIDOS” čiji pogon stoji zapušten skoro 20 godina.Perspektivna firma ali radilo se za kikiriki….To je maslo bivše gospođe.No,ovo je za svaku pohvalu,samo naprijed!!!!

Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno