Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1242

Kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dr.sc. Davorka Radovčić drži predavanje o krapinskom neandertalcu na festivalu 10 dana astronomije 12. travnja ove godine u Daruvaru (foto Martin Vujić)
Kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dr.sc. Davorka Radovčić drži predavanje o krapinskom neandertalcu na festivalu 10 dana astronomije 12. travnja ove godine u Daruvaru (foto Martin Vujić)

 

Na početku slušamo prvih dvadesetak minuta predavanja koje je dr.sc. Davorka Radovčić održala 12. travnja na ovogodišnjem festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru, o kompleksnom ponašanju krapinskih neandertalaca.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu S Karlom iz dana u dan: Priče, pjesme, kreativnost i smijeh Rotraut Susanne Berner, knjiga za mlade je Vodim te u Tokio Danice Juričić Spasović, na odjelu beletristike roman Put u Kalino Radeka Knappa, a na stručno-znanstvenom odjelu Šest velikih tema zapadnjačke metafizike i kraj Srednjega vijeka Heinza Heimsoetha.

U Vijestima Krugova govorimo o 500. obljetnici smrti Leonarda da Vincija, o obnovljenom Hvarskom kazalištu, te o obilježavanju 100 godina Bauhausa u Zagrebu.

Na današnji datum rođeni su David Hume, Rabindranath Tagore i Damir Mejovšek. Završena je bitka kod Dien Bien Phua i Daimler-Benz je kupio Chrysler. Umrli su Oton I Veliki i Santorio Santorio.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja. Priprema se demontiranje najstarije poletne rampe za svemirske rakete. Saznajemo i o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Povoljno je vrijeme i za promatranje jednog meteorskog roja. Posebno ističemo nastavak projekta Upoznajmo svemir Udruge Perzeidi.

U Zanimljivostima saznajemo koje je mjesto u automobilu najpogibeljnije, a na kraju spominjemo neke mudre citate s raznih strana. Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Johannesa Brahmsa, Ludwiga van Beethovena, Petra Iljiča Čajkovskog, iz filma High Noon, grupa The BeatlesCrno perje, te pjevanje HPD Kalnik iz Križevaca.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1242 na programu je u utorak, 7. svibnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.