Sutra Večer filozofije uz vino o klasiku taoizma

Institut za kozmologiju i filozofiju prirode poziva sve zainteresirane za ugodnu filozofsku raspravu na novi nastavak programa “Večeri filozofije uz vino” koji će se održati u srijedu, 20. ožujka 2024. godine u Kozmološkom centru u Križevcima s početkom u 19 sati.

Ovaj novi program Instituta posvećen je istraživanju stvarnosti u staroj tradiciji antičkog simpozija na način koji je istovremeno opušten, ali i istinoljubiv. Ideja je povezati uživanje u vinu i istraživanje temeljnih filozofskih pitanja. Naravno, ispijanje vina nije uvjet sudjelovanja.

Ove srijede započinjemo ciklus susreta na temu klasika taoističke filozofije Tao Te Ching za čijeg se autora smatra Lao Tzu. Taoizam je usmjeren prema neposrednom i praktičnom shvaćanju mudrosti. Ta mudrost se ostvaruje slijedeći Tao – put koji u svome kretanju poštuje sve stvari, a u kojemu se sjedinjuju i sve opreke. Taoizam pritom odbacuje suhe apstrakcije, sve sto je formalno i beživotno, te se usmjerava prema ljepoti prirode, seksualnosti te vraćanju na svijest malog djeteta.

Večeri filozofije uz vino održavaju se dva puta mjesečno, svake parne srijede u mjesecu, a vodi ih dr. rer. nat. Petar Pavlović u organizaciji Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode. Za prisutnost vina, crnog i bijelog, u razumnim količinama, brigu vodi organizator. Ulazak je slobodan.

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno