Hrvatska vatrogasna zajednica osudila Martinčevićevo ponašanje

Hrvatska vatrogasna zajednica osuđuje ponašanje Marija Martinčevića, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Križevci, koji je vozio u pijanom stanju i protiv kojeg je policija sudu dostavila optužni prijedlog zbog utvrđenih prekršaja. Središnji državni ured nadležan za vatrogastvo, kojem je na čelu glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, u odgovoru portalu Križevci.info naglašava da je sudjelovanje u prometu nakon konzumiranja alkohola za njih neprimjereno ponašanje kojim se ugrožava sigurnost građana i imovine.

Vatrogasna djelatnost odnosno obavljanje vatrogasnog posla u službi je zaštite i sigurnosti te tako smatramo da se i vatrogasci, a posebice vatrogasni zapovjednici, moraju uzorno ponašati i biti na primjer svima“, poručio je kabinet glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića. 

Nakon što je u javnost izašla informacija da je policija zatekla Marija Martinčevića u vožnji pod utjecajem alkohola i to u službenom vozilu s koncentracijom od 1.88 promila, Martinčević se pravdao da ne zna o čemu se radi. Na naše pitanje hoće li ponuditi ostavku, je li vozio službeni auto pod utjecajem alkohola te je li potpisao policijski zapisnik – poklopio je slušalicu, da bi sljedeći dan stiglo priopćenje u kojem nas obavještava da je i prije nego nam je rekao da ne zna za što ga se tereti – već ponudio ostavku. No ponudio ju je na mjesto zapovjednika Vatrogasne zajednice grada Križevaca, udruge koja okuplja vatrogasna društva na ovom području, dok se nije očitovao o dužnosti zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Križevaca koju obnaša profesionalno. Prema Zakonu o vatrogastvu, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe na tu je dužnost imenovao gradonačelnik.

Kad smo gradonačelnika Marija Rajna pitali što će poduzeti u vezi optužnog prijedloga koji je policija dostavila sudu protiv zapovjednika JVP Marija Martinčevića, dobili smo odgovor da nije upoznat sa svim informacijama o slučaju te da će kao odgovorna osoba u narednim danima prikupiti sve relevantne informacije i nakon toga odlučiti o svojim postupcima. Od tada su prošla dva tjedna, mediji još nisu dobili informaciju o eventualnoj gradonačelnikovoj odluci o zapovjedniku Martinčeviću. Za razliku od gradonačelnika, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske jasno je i nedvosmisleno osudio Martinčevićevo ponašanje.

Zapovjednik Martinčević imenovan je na mandat od pet godina, a razrješenje prije isteka mandata je prema Zakonu moguće ako svojim nesavjesnim radom prouzroči Vatrogasnoj zajednici grada, područja odnosno općine veću štetu ili veće smetnje u radu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.