Šef vatrogasaca ulovljen pijan u vožnji: Ne znam za što me terete – i poklopio nam slušalicu

Nakon što je portal Križevci.info otkrio da je policija protiv zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Marija Martinčevića sudu podnijela optužni prijedlog zbog više prekršaja, sve oporbene stranke iz Gradskog vijeća osudile su ponašanje prvog vatrogasca Križevaca. Prema neslužbenim informacijama, zapovjednik Martinčević vozio je službeni automobil u alkoholiziranom stanju s nedopuštenom koncentracijom od 1.88 promila alkohola u krvi, za što je prema Zakonu o sigurnosti na cestama predviđena novčana kazna u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kazna zatvora do 60 dana te privremeno oduzimanje vozačke dozvole. Policija nam je jučer potvrdila da je postupala prema Zakonu o sigurnosti na cestama i poduzela zakonom propisane radnje. Gradonačelnik, koji prema Zakonu o vatrogastvu donosi odluku o imenovanju i o razrješenju zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe, nije upoznat sa svim informacijama o slučaju, odgovara njegov ured. Dodaju da će kao odgovorna osoba, u narednim danima prikupiti sve relevantne informacije i nakon toga odlučiti o svojim postupcima

Gradonačelnik u svojim postupcima uvijek djeluje u skladu sa svojim ovlastima i u interesu građana Križevaca, tako će biti i sada“, poručuje ured Marija Rajna, koji je trenutačno na putu u Italiji.

Gradski vijećnici očekuju od Martinčevića da preuzme odgovornost. “Sasvim je jasno da je odgovoran, vozio je službeni auto. Mora preuzeti odgovornost, trebao bi razmisliti i ponuditi ostavku“, misli HDS-ov vijećnik Denis Maksić. Nezavisni Ivica Švagelj smatra da je Martinčevićevo ponašanje, zbog funkcije koju ima, krajnje neprofesionalno i neodgovorno.

Kao prvi čovjek jedne žurne službe nosi teret i odgovornost i očekujem da će u skladu s tim podnijeti ostavku. Osim toga, ima funkciju i u Gradu kao koordinator za mjesne odbore i vozio je službeni auto, a to je dodatni razlog za ostavku“, tvrdi Švagelj. Vijećnici se slažu da se nesreća može dogoditi svakome, ali vožnja u pijanom stanju je osobni izbor vozača. Ovaj slučaj usporedili su sa slučajevima u drugim europskim zemljama u kojima je već vožnja s 0.2 promila alkohola dovoljna da se iz moralnih razloga odstupi s javne dužnosti.

Svatko treba snositi odgovornost za svoje postupke pa tako i zapovjednik JVP pošto je svjesno vozio službeni auto pod utjecajem alkohola. U normalnim gradovima se poslije počinjenja ovakvog prekršaja ne bi šutjelo i čekalo da građani otkriju što se desilo, već bi se drugi dan oglasio gradonačelnik i zapovjednik, ispričali bi se građanima i prihvatili svaki svoj dio odgovornosti. Umjesto toga, svjedoci smo pokušaja zataškavanja i izbjegavanja odgovornosti za počinjeni prekršaj, i marketinških akcija preko drugih medija, gdje se trenutno pišu hvalospjevi gradonačelniku, ne bi li se skrenula pozornost s ove krajnje neugodne teme i za jednog i za drugog“, poručuje nezavisni vijećnik Ivan Majdak.

On mora ponuditi mandat na raspolaganje, a gradonačelnik neka odluči što će“, jasan je gradski SDP. Predsjednik gradske organizacije HDZ-a Mato Devčić, koalicijski partner križevačke vlasti, nema komentar na ovu temu. Misli da to nije politički važno pitanje i prebacuje lopticu na gradonačelnika.

Na naše pitanje hoće li, s obzirom na okolnosti i potvrdu policije da je počinio više prekršaja, ponuditi ostavku, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mario Martinčević samo je kratko odgovorio:

Ne znam za što me terete. Nisam dobio nikakav optužni prijedlog“, rekao je. Na pitanje je li vozio službeni auto pod utjecajem alkohola, je li potpisao zapisnik kad je policija utvrdila da je počinio prekršaje te je li o svemu ovome obavijestio gradonačelnika, budući da je uz funkciju vatrogasnog zapovjednika i koordinator za mjesne odbore i gradske četvrti – poklopio je slušalicu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.