Održane programski raznolike 8. Večeri udaraljkaša u Križevcima

Foto: Milan Mimi Petić

U organizaciji Glazbene škole Alberta Štrige Križevci i Udruge P.O.I.N.T. prošli su vikend održane 8. Večeri udaraljkaša u Križevcima. Večeri su se održale pod pokroviteljstvom Grada Križevaca, a  pokrenute su još 2011. godine s ciljem promoviranja hrvatske i strane udaraljkaške scene. Osim eminentnih solista udaraljkaša u Hrvatskoj i šire, koncertima se predstavljaju i udaraljkaški ansambli i sastavi, mladi talentirani studenti Muzičke Akademije u Zagrebu te učenici srednjih i osnovnih škola iz cijele Hrvatske izvodeći klasični i popularan udaraljkaški repetoar.

Ovogodišnji udaraljkaški festival počeo je u petak stručnim skupom profesora udaraljki iz Hrvatske te koncertom međunarodnog udaraljkaškog dua INK EXPERIMENT kojeg čine Ivana Kuljerić Bilić iz Hrvatske i Nikola Krbanjević iz Srbije, koji se održao u netom obnovljenoj Velikoj dvorani Hrvatskog doma. Strastvenost, spontanost i otvorenost izvedbi ovog kreativnog udaraljkaškog dueta rezultat je umjetničke znatiželje i raznovrsnih glazbenih iskustava – od rocka i popa do suvremene, eksperimentalne i tradicionalne glazbe koja uz njihovo klasično obrazovanje čine eksplozivan koktel.

U subotu su se predstavili najmlađi udaraljkaši iz glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu te domaće udaraljkaške snage u klasi profesorice Maje Lončar i profesora Josipa Konfica: Frane Marinković, Karlo Ferenčak, Lucija Šimanović, David Emanuel Konfic, Robin Petić, Fran Knežević, Arian Orak, Filip Komarica, Lovro Begović i Maša Gagro. Glazbena škola Pavla Markovca osnovana je 1945. godine i prva je u Hrvatskoj uvela sustavnu poduku udaraljki 1971. godine, gdje od 2017. udaraljkaški odjel vodi Josip Konfic. Udaraljkaški odjel Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima osnovan je 2004. godine, danas broji 14 učenika i jedan je od instrumentalno najopremljenijih odjela u Hrvatskoj s brojnim državnim nagradama.

8. Večeri udaraljkaša u Križevcima završili su nedjeljnim koncertom Udaraljkaškog ansambla PAMAS pod vodstvom profesora Davora Marausa sa Sarajevske Muzičke Akademije, koji se kao i subotnju koncert održao u Koncertnoj dvorani Glazbene škole. PAMAS – Percussion Ansambl Muzičke Akademije Sarajevo formiran je 2003. godine po osnutku Odsjeka za Udaraljke na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a 2017. na natjecanju Art In u Skopju osvojili su prvo mjesto i laureat natjecanja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.