Večeras udaraljkaški koncert učenika glazbenih škola iz Zagreba i Križevaca

Subota je drugi dan održavanja 8. izdanja Večeri udaraljkaša u Križevcima, gdje će se koncertom u Koncertnoj dvorani glazbene škole od 18:00 sati predstaviti najmlađi udaraljkaši iz Glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu te domaće udaraljkaške snage iz Glazbene škole Alberta Štrige u klasi profesorice Maje Lončar i profesora Josipa Konfica. Organizatori 8. večeri udaraljkaša u Križevcima su Glazbena škola Alberta Štrige i udruga P.O.I.N.T., a pokrovitelj ovogodišnjih večeri je Grad Križevci.

Glazbena škola Pavla Markovca osnovana je 1945. godine i prva je u Hrvatskoj uvela sustavnu poduku udaraljki 1971. godine. Nastavnici koji su vodili udaraljkaški odjel su Vojislav Čičić, Igor Lešnik, Božo Rebić, Tomi Spasevski, Renato Palatinuš, a od 2017. godine Josip Konfic. Udaraljkaški kvartet osnovan je 2018. godine te često predstavlja školu na raznim događanjima u Zagrebu. Osim izvanškolskih nastupa, udaraljkaši redovito nastupaju na Božićnom koncertu, Danima škole te Smotri odjela u prostorijama Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu. Na programu će biti djela E. Kopetzkog, N.J. Živkovića, E. Sejournea i dr.

Josip Konfic diplomirao je udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod profesorice Ivane Kuljerić Bilić i profesora Igora Lešnika.

Sudjelovao je na mnogim državnim natjecanjima u različitim kategorijama (solist, komorni sastavi, skladateljski rad) te međunarodnim udaraljkaškim festivalima u Austriji, Sloveniji, Poljskoj, Argentini, Urugvaju, Kini, Švedskoj, Francuskoj, Belgiji, Porto Ricu, Koreji, Mađarskoj i Srbiji. Od studentskih dana surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT- a, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim baroknim ansamblom, Zagrebačkom filharmonijom, orkestrom Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu, Rijeci i Splitu, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, mandolinskim orkestrom Sanctus Domnio, ansamblom za ranu glazbu Minstrel i dr. Vodio je udaraljkaške seminare i radionice na ljetnom glazbenom kampu u Tinjanu, Križevcima, Bjelovaru, Murskoj Soboti i Zagrebu. Svirao je u udaraljkaškom kvartetu „BOOMerang”, a kao član udaraljkaškog ansambla „biNg bang“ dobitnik je posebne rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te I. nagrade na europskom natjecanju u Neerpeltu u konkurenciji 96 ansambala.

U suradnji s produkcijskim odjelom Djeca i mladi HRT, 2014. godine snima pet glazbeno – obrazovnih emisija o udaraljkama „Notica“, a godinu kasnije postaje stručni asistent na Ivana Bilić Marimba Week-u u Samoboru kao i predstavnik Hrvatske u radu povjerenstva na međunarodnom natjecanju udaraljki u Beogradu te od 2016. član povjerenstva na hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa.

Trenutno radi kao nastavnik udaraljki u glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu te u glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima gdje osmu godinu zaredom organizira festival pod nazivom „Večeri udaraljkaša u Križevcima”, a posljednje četiri godine i međunarodno natjecanje „Sonus” za mlade udaraljkaše. Dobitnik je više priznanja za izvrsne rezultate u radu s učenicima Agencije za odgoj i obrazovanje te 2018. postaje profesor mentor. Skladateljski opus za udaraljke: „Odiseja” (2011.), suita za komorni sastav, zbor i udaraljkaša, „That’s the spirit” (2013.) za četveroglasni zbor i udaraljkaša te „PROXIMA B” (2017.) za solo udaraljkaša i tamburaški orkestar (s prepariranim instrumentima).

Udaraljkaški odjel Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima osnovan je 2004. godine s tri učenika i dva mala bubnja. Danas broji 14 učenika, jedan je od instrumentalno najopremljenijih odjela u Hrvatskoj s brojnim državnim nagradama.

U studenom 2015. godine za 70-u godišnjicu Glazbene škole udaraljkaški odjel sastavljen od bivših i sadašnjih učenika izveo je Orffovu Carminu Buranu u verziji za dva koncertna glasovira, udaraljke, tri solista i mješoviti zbor pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića.

Križevački udaraljkaši redovito nastupaju na svim gradskim manifestacijama, gostuju po glazbenim školama u Hrvatskoj i Sloveniji te na udaraljkaškim festivalima u Bjelovaru i Samoboru.
2016. godine u suradnji s osnovnom školom Vladimir Nazor u Križevcima ostvaren je projekt pod nazivom Jedna škola stara s ciljem obogaćivanja kulturnog sadržaja na selu. Tako su križevački udaraljkaši održali koncert u pet područnih škola, a to su Većeslavec, Majurec, Carevdar, Đurđic i Kloštar Vojakovački.

Od 2017. godine udaraljkašku klasu, osim profesora Josipa Konfica, vodi i profesorica Maja Lončar. Na programu će biti djela D. Palieva, C. Barrata, A. Tinnarata, W. Hackmeistera i dr.

Maja Lončar (rođ. Ileković) rođena je u Bjelovaru 1981. Udaraljke je završila u srednjoj glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u klasi prof. Elvire Happ. Već se u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi ističe kao talentirani glazbenik te osvaja mnogobrojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Održava samostalne koncerte u Bjelovaru, Puli, Zagrebu, Njemačkoj, Rijeci i Sloveniji. 1999. upisuje udaraljke na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika.

Za vrijeme studija usavršavala se na brojnim međunarodnim seminarima kod domaćih i stranih pedagoga: I. Lešnik, N. Rosauro, J. Beck, Evelyn Glennie, Dobri Paliev, itd. Kao studentica, dobitnica je mnogih nagrada na natjecanjima, među kojima valja izdvojiti Rektorovu nagradu i Nagradu za najbolji studentski udaraljkaški ansambl PASIC 2004. Već tijekom studija svoja prva profesionalna orkestralna iskustva stječe u orkestrima kao što su: Zagrebačka Filharmonija, Simfonijski orkestar HRT- a, Orkestar Hrvatskog Narodnog Kazališta, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. 2003. nakon diplomiranja polaže uspješno audiciju za udaraljkaša u ansamblu HNK u Zagrebu.

Predavala je nastavu udaraljki na glazbenim školama u Požegi i Samoboru. Iz ljubavi prema radu s djecom usavršava se na pedagoškom području rada te istražuje nove pedagoške metodike u glazbenom obrazovanju. 2009. u Americi završava studij Kindermusik edukatora te isti program implementira na hrvatsko područje. Za rezultate postignute u pedagoškom radu dobitnica je brojnih priznanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.