Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1210

Rodna kuća Nikole Tesle. Čudnovati efekti oko njegovog spomenika nisu nikakve mistične pojave koje je izazvao duh Nikole Tesle, već obične prozaične kišne kapi na objektivu fotoaparata (foto R.Matić)

 

 

Rodna kuća Nikole Tesle. Čudnovati vizualni efekti oko njegovog spomenika nisu nikakve kuglaste munje niti neke mistične pojave koje je izazvao duh Nikole Tesle, već obične prozaične kišne kapi na objektivu fotoaparata (foto R.Matić)

 

Slušamo završetak diskusije nakon predavanja kemičara i popularizatora znanosti dr.sc. Nenada Raosa, na tribini Kako napraviti život u epruveti, to jest kako napraviti umjetni život iz nežive tvari. Tom prilikom predavač je predstavio svoju novu knjigu koja je tada upravo objavljena, The Cookbook of Life – New Theories on the Origin of Life. Bilo je to 27. ožujka ove godine u sklopu programa Zeleni utorak u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Veliki zli lisac Benjamina Rennera, knjiga za mlade je Kuća kralja paukova Elvire Slišurić, na polici s beletristikom su Priče o čudnovatima Ransoma Riggsa, te na stručno-znanstvenom odjelu nalazimo knjigu Točna boja neba: razmišljanja o znanosti u 21. stoljeću Igora Rudana.

Vijesti Krugova počinju s ovogodišnjim, jubilarnim 10. Međunarodnim festivalom fotografije Organ Vida koji je posvećen ženama, a nastavljaju s idejom o ovogodišnjoj “alternativnoj” književnoj Nobelovoj nagradi. Saznat ćemo nešto i o prvom dalmatinskom muzeju automobila, te o dvije izložbe: Kradljivci vremena – reloaded u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i o izložbi posvećenoj Dalijevoj družici i muzi Gali u Barceloni. Imamo informaciju i o projekciji filma na KineDoku u Galeriji K2 u Križevcima navečer poslije ove emisije.

Na današnji datum rođeni su Marcel Proust, Saul Bellow, Stephen Jay Gould, Jan Neruda, Ivan Dobrović, Tonka (Antonija) Kulčar-Vajda, Giorgio de Chirico, Pavel Suhoj, Joe Shuster, Žarko Susić i Arthur Ashe. U Pragu prestaje izlaziti časopis Hrvatska misao, Howard Hughes krenuo je na rekordno kratak let oko svijeta, francuski tajni agenti su u novozelandskom Aucklandu potopili legendarni Greenpeaceov brod Rainbow Warrior, Mate Parlov postao je prvak Europe u boksu, u poluteškoj kategoriji. Umrli su Hadrijan, El Cid, Stjepan Tomaš Kotromanić, Louis Daguerre, Božidar Orešković i Omar Sharif. Poseban je prilog o mađarskom liječniku Ignazu Philippu Semmelweisu kojem je nedavno bila 200. obljetnica rođenja.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim ranijim događajima na datum ove emisije, o “proždrljivosti” naše galaktike, koja je veća nego što smo mislili, te o još jednoj japanskoj letjelici koja je stigla do nekog asteroida. Na kraju spominjemo neke aktualne događaje u astronomiji i astronautici te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana.

Dvije posljednje rubrike, Zanimljivosti i Misli i izreke bave se Nikolom Teslom, čija se 162. godišnjica rođenja navršava na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Leonarda Cohena, Carla Orffa, te grupa Rainbow, Tesla i Lika Kolorado.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1210 emitira se u utorak, 10. srpnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 14. srpnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.