Samo da ne bu pošteno

Za sve izazove. HDZ je izabrao slogan koji je danas u Križevcima proveo u praksi postavivši plakat svog kandidata Franje Poljaka na drvene kolce uz nogostup u Ulici bana Jelačića, nakon što su skinuli onaj postavljen jučer, na javnu imovinu i bez dozvole Grada u čijem je vlasništvu.

Na mjestu starog placa, nekadašnjeg trbuha grada a danas rugla, gradske su vlasti još prije tri godine kupile i postavile konstrukciju s platnom koje je trebalo sakriti smeće i ruševine na privatnoj površini (a navodno i zbog sigurnosti). Jučer je tamo osvanuo ogroman plakat HDZ-a, a dozvolu za plakatiranje na javnoj imovini nisu tražili. Nakon teksta na našem portalu i komentara građana i lokalnih političara na društvenoj mreži, već do jutra je stranačka reklama uklonjena.

No skinuta je zato da bi se opet vratila, u novom izdanju. U skladu sa sloganom, spremni su za sve izazove pa ih negativni komentari i javne prozivke zbog zlouporabe javne imovine za propagiranje političkih ideja nisu zaustavili, već su ih natjerali na novo rješenje. Danas popodne pojavio se novi plakat. Na njemu sad više nije samo natpis HDZ i ne visi na gradskoj ogradi, već je na drvene kolce nataknuta ogromna slika njihovog kandidata Franje Poljaka. Ne može se reći da se Poljak u nadnaravnoj veličini estetski uklopio u eksterijer na glavnom gradskom trgu.

Njegov lik veći je od svih slavnih ličnosti iz križevačke povijesti na muralu pred koji se ugurao pa kadar ni kompozicijski nije ugodan oku. Bogzna što nam time želi poručiti osim da je veći, iznad svih, može što hoće i da je iznad propisa koji važe u uređenom društvu. Je li koga uopće pitao i treba li ikoga pitati za ono što se postavlja na privatnu imovinu, a natprirodno veliki Poljak nataknut je na površinu kojoj je vlasnik tvrtka Širjan.

Nekog se ipak treba pitati i to bi Poljak, kao načelnik Općine Sveti Petar Orehovec, morao znati. Odluka o komunalnom redu, za koju su i HDZ-ovi članovi digli ruku krajem 2022. na sjednici Gradskoga vijeća, dopušta da se na području grada na objekte, zemljišta i druge prostore postavljaju reklame, reklamne ploče, reklamne konstrukcije, panoi, transparenti i slično, ali samo uz odobrenje nadležnog gradskog upravnog odjela. Sve još dodatno komplicira činjenica da se Poljakov plakat nalazi u staroj gradskoj jezgri pa više nije dovoljno odobrenje upravnog odjela, već treba i suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela. Plakatiranje je u predizborno doba dopušteno, ali i to propisuje Odluka o komunalnom redu pa se za reklame izvan oglasnih prostora mora tražiti dopuštenje upravnog odjela.

Kad netko tko želi participirati u zakonodavnoj vlasti ne poštuje pravila igre u toj istoj državi u čijem bi parlamentu htio sjediti pa, umjesto da zakupi oglasni prostor na mjestima koja su za to predviđena i od onih koji se oglašavanjem legalno bave (što su učinili HDS-ov Branko Hrg i SDP-ova Tanja Sokolić čiji plakati su u citylightima), već se zabavlja „nadmudrivanjem“ i guranjem pred one na muralu, pitanje je za kakve je još izazove spreman.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Nitro Biber piše:

    Smeće ispred smeća,kako drugačije reći….Lijepili su ih po selskim banderama pa nisi znao dal da glasaš za banderu ili za onog čiji je lik zakeljen za tu istu a nema razlike ni po mentalnom kapacitetu.Zločinačka organizacija,najjednostavnije rečeno i to sa sudskom presudom.

Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno