Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1461

Križevačka zvjezdarnica obilježila je 20. travnja prvu godišnjicu rada (foto iz arhive AD Perzeidi)
Križevačka zvjezdarnica obilježila je 20. travnja prvu godišnjicu rada (foto iz arhive AD Perzeidi)

S prošlogodišnjeg festivala 10 dana astronomije u Daruvaru ostalo nam je još samo preslušati diskusiju nakon predavanja koje je Korado Korlević održao 19. travnja 2023. godine, pod naslovom Budućnost pripada nama koji smo, još uvijek, voljni zasukati rukave.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Sjaj: [Dječji vodič za noćno nebo] Noelije González i Sare Boccaccini Meadows, na odjelu za mlade Kako bi to Wednesday napravila?: Zlica u tebi se budi Sarah Thompson i Ollie Mann, na odjelu beletristike Bijeg Sare Škrobo, a na stručno-znanstvenom odjelu Najsretnija djeca na svijetu: Odgoj djece na nizozemski način Rine Mae Acosta i Michele Hutchison.

Na današnji datum rođeni su William Shakespeare, Đuro Pilar, Max Planck, Johannes Andreas Grib Fibiger, Ivo Lola Ribar, Đurđica Barlović, Michael Moore i Shirley Temple, izbio je Jurjevski noćni ustanak, Poljska je prepustila Švedskoj Livoniju s gradom Rigom, Republika Conch, dio floridskog Key Westa, proglasila je nezavisnost od SAD-a, Coca Cola je promijenila stoljetnu formulu, na YouTubeu je postavljen prvi videozapis, umrli su Miguel de Cervantes Saavedra, Vlaho Bukovac i Boris Demidovič. Dan 23. travnja je Svjetski dan knjige i autorskih prava.

U Vijestima Krugova govorimo o hrvatskom paviljonu na 60. Venecijanskom bijenalu, o kolokviju Marko Marulić i hrvatska renesansa, o ovogodišnjem Festivalu znanosti, te o Noći knjige.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo prvu godišnjicu zvjezdarnice u Križevcima, aktivnosti Astronomskog društva Perzeidi povodom Dana grada Križevaca, te neke novosti iz astronomije i astronautike.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Jana Adama Reinckena, Andreasa Knellera, Alexandera Reinaglea, Arthura Farwella, Sergeja Prokofjeva, Roya Orbisona, te grupa ABBA, Jethro Tull i Pearl Jam.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1461 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 23. travnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže: https://prigorskiradio.hr/livestream/

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno