Đurđevo pod gorjanskom lipom otkazano i drugu godinu zaredom

Ove godine 23. travnja, na dan svetog Juraja (u našem kraju dan zvan „Đurđevo“) trebala je biti 31. godišnjica da Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo LIPA organizira tradicionalnu svetkovinu „Đurđevo pod gorjanskom lipom“ kao uvod u proslavu Dana grada Križevaca. Nažalost, kao i lanjske, zbog pandemije, proslava se neće održati, javili su nam iz LIPE.

Iz više od stogodišnju tradiciju pučkog okupljanja pod starim lipama u križevačkom Gornjem gradu razvila se smotra plesova, pjesama i glazbe od narodne baštine i građanskih običaja. Zadnjih tridesetak godina svečana povorka u tradicionalnim odorama i narodnim nošnjama kretala je u poslijepodnevnim satima od Vatrogasnog doma u smjeru Gornjeg grada.

Na kuće ilirskog kompozitora Ognjena Štrige (kome je 30. travnja 200 godišnjica rođenja) i ilirca Franje Markovića kao i na pil sv.Florijana postavljali su se prigodni vijenci a po dolasku do pozornice pod gorjanskom lipom započinjao je program tradicionalne proslave dolaska proljeća i prikazivao se igrokaz koji prikazuje povijesni događaj proglašenja Slobodnog kraljevskog grada Križevca 1252 godine. Program na velikoj pozornici trajao je do kasno u noć, a neslužbena druženja i veselja znala su trajati još i dulje.

Redovito sudjeluju KUD-ovi, dramska društva, pjesnici, pjevači, plesači, puhači, tamburaši, glazbenici, vinari, plemenitaši, đaci, vrtičanci, umirovljenici, izviđači, mažoretkinje, djevojačka straža, motoristi, konjanici i još mnogi iz grada Križevaca i okolnih općina i gradova. Od godine do godine brojka je varirala i u programu, samo na pozornici, aktivno je sudjelovalo od 200 do 360 sudionika.

“Nadamo se i vjerujemo da će sljedeća godina biti bolja, da ćemo pandemiju uspješno prebroditi i da ćemo slijedeće, 32. Đurđevo održati u dobrom zdravlju, bez restrikcija i na naš uobičajeni tradicionalan način. Svim Đurđicama, Đurđama, Đurekima Jurekima, Đukama, Jurajima, Juricama čestitamo imendan, a svim ostalima želimo puno zdravlja i brzo okonačanje pandemij”, poručili su iz Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva LIPA – Križevci.

Vezano

Komentari su zatvoreni.