Večeras u Zvjezdarnici predavanje o osnovama poznavanja neba

Imamo li sreću da nismo okruženi pretjeranim svjetlosnim onečišćenjem, svake ćemo vedre večeri na nebu moći primjetiti bar nekoliko desetaka nasumično razbacanih svjetlih točkica, koje zovemo zvijezdama. Nismo li česti promatrači pojava na nebeskom svodu, steći ćemo dojam da ne postoji nikakav red, nikakva pravila koja bi nam pomogla u snalaženju među svim tim sličnim svjetlašcima koja se jedva razlikuju samo po sjaju. No, još prije nekoliko tisuća godina rijetki sustavni promatrači neba uočili su bez ikakvih tehničkih pomagala, samo oslanjajući se na vlastiti vid, neka pravila u razmještaju tih točkica, pa i pravila gibanja tih točkica nebom, uočili su periodično ponavljanje istih prizora na nebu i na temelju toga čak sastavili prve kalendare. Razlikovali su jednu svjetlu točkicu od druge pa su im davali imena, ne samo pojedinačnim svjetlim točkicama, već i čitavim skupinama, kad su primijetili da se drže zajedno na nebu u istim rasporedima. U svojoj mašti u razmještajima zvijezda vidjeli su različite oblike, likove i pojave iz svojih priča, mitova i legendi. Na temelju uočenih pravila mogli su čak predviđati kada će se opet ponoviti isti prizori na nebu, a na temelju toga čak i prirodne, klimatske pojave i promjene na Zemlji...

Ovaj uvod najava je predavanja Ratka Matića, najpoznatijeg promicatelja astronomije u našem kraju, vrsnog poznavatelja noćnog neba te predsjednika križevačkog Astronomskog društva Perzeidi. Predavanje s temom osnova poznavanja neba održat će se u četvrtak, 25. travnja 2024. g., u 20 sati u učionici Kozmološkog centra na Trgu svetog Florijana 16, a organizira ga Astronomsko društvo Perzeidi povodom obilježavanja Dana grada Križevaca.

Astronomsko društvo Perzeidi sudjeluje u programu Dana grada i dnevnim i noćnim promatranjima neba, i iz središta grada i sa zvjezdarnice koja je prije nekoliko dana navršila godinu dana svoga rada, a ovim predavanjem zaokružuje svoju ponudu astronomskih aktivnosti u ovom programu.

Na predavanju o osnovama astrognozije, poznavanja neba, koje se mogu svladati i bez “dodatne opreme”, oslanjajući se samo na vlastiti vid, saznat ćemo u manje od sat vremena kako se bez većih teškoća snaći u prizoru koji ugledamo na večernjem i noćnom nebu u bilo koje doba godine, a posebno ovih dana. Koji se prizori ponavljaju i kako učestalo, kako se orijentirati na nebu i po imenima prepoznati najsvjetlije objekte na nebu, koje zvijezde vidimo uvijek na vedrom noćnom nebu, a koje samo u neko doba godine, jesu li uopće sve svjetle točkice na nebu zvijezde ili su neke nešto drugo, kako predvidjeti buduće prizore na nebu, kako se na temelju prizora na nebu možemo orijentirati i na Zemlji, kako na temelju gibanja nebeskih objekata zaključiti o gibanju Zemlje, kako razočarati “ravnozemljaše” i “geocentričare”, pokušat ćemo saznati kroz Ratkovo predavanje te u druženju i razgovoru s drugim članovima Astronomskog društva Perzeidi. Ovo su samo neka pitanja na koja ćemo tražiti odgovore, a bit će prilike da posjetitelji postavljaju i svoja pitanja. Bude li sreće s vedrim nebom (ili bar djelomično vedrim) nakon predavanja moći ćemo nebo ili bar djeliće neba promotriti i kroz okular teleskopa pod kupolom zvjezdarnice.

Ulazak na predavanje i moguće promatranje neba nakon predavanja slobodan je za sve zainteresirane. Dobro došli u četvrtak u 20 sati u Kozmološki centar i zvjezdarnicu u Križevcima!

Orionova maglica (foto: arhiva AD Perzeidi)
20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno