Usvojen rebalans, zaiskrilo oko bicikala i dječjih vrtića

S dvanaest glasova za i pet protiv, usvojen je sinoć na 20. sjednici Gradskoga vijeća rebalans gradskog proračuna za ovu godinu, povećan je za 381.8 tisuća eura i sad iznosi 24.8 milijuna eura. Najveće promjene odnose se na povećane rashode u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i to za 325 tisuća eura. Od toga su 43 tisuće eura za radove u novom parku u Tomislavovoj koji su trebali biti gotovi prošle godine, a još 113 tisuća eura odnosi se na zamjenu krovišta i izgradnju solarne elektrane na zgradi u kojoj su Crveni križ i Javna vatrogasna postrojba. Vijećnike Gorana Hrga iz HDZ-a i Denisa Maksića iz HDS-a zanimali su upravo ti iznosi jer se spominju u ovom rebalansu, a krov je obnovljen prošlog ljeta. Ovim izmjenama i dopunama proračuna značajno se povećavaju rashodi za javnu rasvjetu u Radićevoj ulici, ranije planirani 50 tisuća, a sad povećani za još 63 tisuće eura. Razlog za to, objasnili su gradonačelnik Rajn i zamjenik Šaško, je kriva procjena jer je javna nabava pokazala da izvođači za taj posao traže 110, a ne 50 tisuća eura.

Ovaj rebalans je izgleda samo ispravljanje grešaka, nema razvoja i nikakvih projekata “, rekao je nezavisni vijećnik Ivica Švagelj. Nakon kraće rasprave u kojoj su sudjelovali nezavisni vijećnik Ivan Majdak i gradonačelnik Rajn, s jednim glasom protiv i četiri suzdržana, usvojena je Odluka o načinima za ostvarivanje prednosti pri upisu djece u sve dječje vrtiće na području grada.

Gradsko vijeće nema pravo donositi odluke i propisivati kriterije na koji način će djecu upisivati privatni vrtići. Možemo im sugerirati, ali ne smijemo donositi odluke kako će poslovati privatni vrtići i privatna poduzeća. To nije dokument koji smije donositi Gradsko vijeće, već upravna tijela privatnih vrtića“, upozorio je Majdak.

Osnivači privatnih vrtića imaju ugovore s Gradom u kojima se regulira odnos s Gradom Križevcima. Da je ovo bio jednostavan proces još bih vam i dozvolio raspravu. Upravna vijeća vrtića su se složila sa zajedničkim kriterijima. Naši partneri u privatnim vrtićima su ušli u sporazumni ugovorni odnos s nama jer očekuju subvenciju Grada. Osnivači koji ne očekuju subvenciju Grada poslovat će po svojim kriterijima, rekao je Rajn. Uz ove točke, usvojeno je izvješće Komunalnog poduzeća o gospodarenju otpadom kao i izvješće o radu gradonačelnika.

Najviše pitanja u aktualnom satu odnosilo se na promet, najavu izgradnje novih biciklističkih staza i sustav javnih bicikala. Vijećnika Hrga zanimalo je koliko je KPC uprihodio od iznajmljivanja bicikala koje Grad pak godišnje plaća četrdesetak tisuća eura. Zamjenik Šaško na to je odgovorio da se prihodi nisu ni očekivali te da Grad nema trošak jer se najam vlasniku bicikala pokriva od parkinga. “To ne znači da nas ništa ne košta. Košta nas svaki sat parkinga“, rekao je Hrg, a nezavisni Marko Vrbanec predložio je da se novac, umjesto za najam Nextbikeu, uloži u uređenje parkirališta, pogotovo onog kraj Pevexa. Na sjednici nisu bili Antonio Sirovec i Siniša Španić.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Nitro Biber piše:

    Usvojeno je,da ne kažem,što…..Cijenjeni gradonačenik,gospodin Rajn nije se udostojio odgovoriti na E-mail upućen na službenu e-adresu Ureda gradonačenika a na koji je obavezan odgovoriti.Kaj da kažem,ne tebe me gospodin pol posto…..Samo mu dajte glas na sljedećim izborima,vrlo pametno!

Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno