Križevci krajem siječnja, ususret lokalnim izborima 2017.

KRIŽEVCI – Proteklih je desetak dana bilo iznimno aktivno u političkim strankama i inicijativama na gradskoj i županijskoj razini. Županijski SDP je proces unutarstranačkih izbora priveo kraju, Branko Hrg je osnovao ogranak HDS-a i najavio pobjedu na lokalnim izborima, a nezavisni Mario Rajn je okupio građansku inicijativu “Volim Križevce” koja će adresirati gradske teme i pozivati na konstruktivne prijedloge i rješenja.

Raspušteni gradski HSS je preuzeo novi povjerenik Marijan Vuković iz A-HSS-a, a nezavisni Željko Lacković najavio liste i kandidate u svim općinama i gradovima županije. Gradski HNS traži koalicijske partnere za lokalne izbore, a A-HSP je najavio predstavljanje “Strategije masovnog zapošljavanja i stvaranja zlatnih i bogatih sela Podravine i Prigorja”.

Marija Vukobratović potpredsjednica, Dejan Pernjak u predsjedništvu županijskog SDP-a

Socijaldemokratska partija (SDP) Koprivničko-križevačke županije održala je izbornu konvenciju, na kojoj je 132 delagata izabralo potpredsjednike te članove predsjedništva i županijskog odbora. Za potpredsjednike su izabrani Marija Vukobratović iz Križevaca i Goran Matoničkin iz Virja. U šesteročlano predsjedništvo od Križevčana je ušao Dejan Pernjak, ostali članovi su Zoran Simić, Damir Lacković, Tomislav Kučina, Sandra Sinjeri i Željko Vugrinec.

U županijski odbor, koji broji 53 člana, iz Križevaca su ušli Alen Bartaković, Ivan Knok, Gordana Topolko i Želimir Vukobratović, iz Kalnika Željko Car i Mario Filipašić, iz Gornje Rijeke Darko Pukec, iz Sv. Ivana Žabno Hrvoje Brlić, a iz Sv. Petra Orehovec Franjo Sokač. Konvenciji je prisustvovao i predsjednik stranke Davor Bernardić koji je, javlja ePodravina.hr, poručio svim općinskim i gradskim organizacijama u županiji da slijede Koprivnicu.

Prostorije HSS-a ispražnjene, Katanović izbjegao primopredaju i odletio u SAD

Križevački gradonačelnik Branko Hrg je na Facebooku obznanio da je osnovan ogranak Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) u Križevcima. Tom prilikom je pozvao da mu se priključe svi oni “s kojima smo u posljednjih dvadesetak godina vodili politiku razvoja grada Križevaca”, a također je najavio pobjedu na nadolazećim lokalnim izborima iako je, podsjetimo, još prije dva mjeseca, prilikom predstavljanja gradskog proračuna za 2017., na istom mjestu objavio kako se nema namjeru ponovno kandidirati za gradonačelnika Križevaca.

Prošli je tjedan odjeknula vijest da gradski ogranak HSS-a, raspušten još prošlog studenog, preuzima povjerenik Marijan Vuković, gradski vijećnik iz A-HSS-a, nakon dogovora s predsjednikom stranke Krešom Beljakom. Vuković je za Prigorski.hr potvrdio konsolidaciju stranke ulaskom A-HSS-a i sestrinskih stranaka “koje se temelje na radićevštini” u HSS. Primopredaju dokumentacije, pečata i stranačkih prostorija suspendirani HSS-ovac i križevački dogradonačelnik Tomislav Katanović je izbjegao, a Vuković je evidentirao nedostatak inventara i prostorije pune smeća, nazvavši sve “lopovskim poslima”.

Rajn inicijativom poručio “Volim Križevce”, Lacković s kandidatima pokriva županiju

Mario Rajn, koji je kandidaturu za gradonačelnika i nezavisnu listu najavio još ujesen, okupio je simpatizere i predstavio građansku inicijativu “Volim Križevce” kao širu komunikacijsku platformu za raspravu o temama bitnim za grad i građane. Najavivši nove i neokaljane kandidate bez stranačkih repova, Rajn je obznanio da će im programski prioriteti biti nova radna mjesta, razvoj gradske infrastrukture te osuvremenjivanje gradskih manifestacija.

Nezavisni saborski zastupnik i gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković je krajem siječnja objavio da će predvoditi nezavisne liste i kandidate u svim općinama i gradovima županije. Odbacio je mogućnost predizbornog koaliranja s HDZ-om, SDP-om i HSS-om, ali i najavio podršku dvije parlamentarne stranke njegovim listama i kandidatima. Podsjetimo, u Hrvatski sabor Lacković je ušao s liste Milana Bandića.

HNS održao političku akademiju, A-HSP izborni zbor

U Križevcima je održana tribina HNS-ove političke akademije, kojom stranka educira vlastite članove i simpatizere, uoči koje je čelnik križevačke podružnice Željko Berend za Prigorski.hr izjavio da su spremni ići u koaliciju sa svima koji imaju ciljeve i poglede kao i oni, napomenuvši da tu misli i na nezavisne opcije koje će se s HNS-om podudarati u programskim smjernicama.

Autohtona – Hrvatska stranka prava je održala izborni zbor križevačkog ogranka, gdje je za novog predsjednika izabran Tihomir Apari, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, za dopredsjednike Stjepan Sokač i Ivan Heruc, za tajnika Darko Kadović, a rizničara Antonio Vugrinec. Uoči lokalnih izbora najavljuju “Strategiju masovnog zapošljavanja i stvaranja zlatnih i bogatih sela Podravine i Prigorja”, koju će 11. veljače predstaviti u Koprivnici.

Lokalni HDZ se zabavljao u Podgajcu, kandidat za gradonačelnika još nije poznat

Predsjedništvo Gradskog odbora HDZ-a je, prema objavi na Facebooku, sudjelovalo na izbornoj skupštini DVD-a Podgajec, a u dobrom raspoloženju pridružio im se i dogradonačelnik Tomislav Katanović, koji će svoj vid angažmana na lokalnim izborima, prema njegovim riječima, obznaniti po povratku sa 65. Nacionalnog molitvenog doručka američkog predsjednika Donalda Trumpa.

HDZ još nije objavio tko će im biti kandidat za križevačkog gradonačelnika, no u kuloarima se spominje mogućnost kandidature poduzetnika Ivana Katavića, koji se već okušao u izbornoj utakmici. Predsjednik gradskog HDZ-a Mato Devčić, koji rijetko istupa u medijima, još je prošlo proljeće na izbornoj skupštini ogranka najavio, a prenijela je ePodravina.hr, pozicioniranje stranke u Križevcima i rad na pripremi za lokalne izbore.(kž.info)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. kaja piše:

    Oooo, baš mi je drago, da ćemo imati ovako “obilati” izbor za lokalne izbore!
    Nadam se da će sve proći bez prizemnog politiziranja, te da ćemo imati priliku vidjeti programe ili prisustvovati na sučeljavanju.
    Evo dragi sugrađani, uskoro ćemo imati priliku i sami pokazati svoju odgovornost, izići na izbore i glasati po svojoj savjesti i za dobro našeg Grada i Županije.
    Pa, bilo nam sretno i uspješno!

Komentari su zatvoreni.