Kako su rezultate izbora komentirali križevački kandidati i lokalni čelnici stranaka?

c48a4a40-6d6a-4d94-9355-11a355933c39_tportal_dobrodosli_u_krizevce_blokirani_gradjani_Nemcicev_trgPARLAMENTARNI IZBORI 2016. O jučer objavljenim potpunim rezultatima nedjeljnih izbora zastupnika u Hrvatski sabor upitali smo lokalne čelnike stranaka koje su samostalno ili u koalicijama postigli najbolje rezultate, kao i zatražili izjave kandidata križevačkog kraja koji su prikupili najviše preferencijalnih glasova, o čemu smo pisali još jučer.

Podsjetimo, od njih dvanaest s ukupno sedam lista, mandat u hrvatskom parlamentu je osvojio Branko Hrg, bivši predsjednik i član HSS-a te aktualni križevački gradonačelnik, kao nezavisni kandidat na listi HDZ-a, koji je završio kao relativni pobjednik ovih prijevremenih izbora.

13315519_1208711929159646_4928256250791212011_n_branko_hrg_hrvatski_sabor_saborski_zastupnikBranko Hrg, 4. na listi HDZ-a, osvojio zastupničko mjesto s 3733 glasova (5.39%):
– Izbori su prošli odlično. Vjerujem da će Hrvatska imati stabilnu vladu na čelu sa gospodinom Plenkovićem. Volio bih da je naša lista pobijedila u Križevcima jer bi mi bilo lakše realizirati programe za naš grad, no mislim da dolazi vrijeme transparentnog upravljanja državom, da će se prepoznavati kvalitetni programi, a u tome je vodstvo Grada Križevaca dosta dobro. Zahvaljujem svima koji su bili na strani pobjednika, naravno posebno onima koji su me preferencijalno podržali na toj listi.

imgp0928_bozidar_poljakBožidar Poljak, 8. na listi Mosta nezavisnih lista, osvojio 245 glasova (1.46%):
– Zahvaljujem svim biračima koji su izašli na izbore, a osobito onima koji su na ovim izborima prepoznali Most NL kao opciju kojoj je vrijedno dati povjerenje da nastavi raditi na započetim promjenama. Osobno mogu zahvaliti i na preferencijalnim glasovima koje su mi kao lokalnom kandidatu birači povjerili iako personalizirana kampanja nije bila ni vođena. Rezultat za Most NL je na lokalnoj kao i na nacionalnoj razini slabiji nego na prošlim izborima, ali se ipak potvrdio kao stabilna opcija koja uživa široku potporu građana. S obzirom da Most NL postaje relevantan faktor na nacionalnoj političkoj sceni, jačati će i lokalno barem kao faktor koji povezuje nezavisne liste ukoliko se ovdje ne isprofilira jedna jača baza. Iskoristiti ću ovu priliku i za poziv svima koji žele pridonijeti promjenama i graditi drugačije lice politike. Kroz profilaciju na nacionalnoj razini je Most NL prošao i kroz fazu početničkih nesigurnosti u srazu s jakim ustaljenim strukturama što je uzrokovalo i trenutni pad popularnosti. Rezultatima ovih izbora je zadovoljno i čelništvo stranke jer je kao mlada opcija ipak pokazala, što su birači i prepoznali, da hoće i može ustrajno raditi na promjenama za boljitak i napredak društva.

14107880_1147035978694169_3322175505982847043_o_ivan_pokupec_slobodna_hrvatskaIvan Pokupec, nositelj i 1. na listi koalicije “Nema prodaje”, osvojio 114 glasova (16.98%):
– Od srca hvala svima koji su povjerenje poklonili Slobodnoj Hrvatskoj i meni osobno. Ovi izbori su nam poslužili kao polazni poligon, sada je vrijeme da se kvalitetno posložimo, pojačamo redove kvalitetnim ljudima, napravimo jaku strategiju i pokažemo zube. Ja osobno sam ispisao povijest: 1. Kao prva osoba s invaliditetom u ulozi nositelja izborne liste u povijesti RH; 2. Kao čovjek koji je dobio veći postotak preferencijalnih glasova od HDZ-ove nositeljice.
Nas par je iznijelo cijelu kampanju protiv čitavih stranačkih vojski, s novcima iz vlastitog džepa protiv proračunskih milijuna, s nekolicinom osviještenih pojedinaca protiv pokojnih birača, korumpiranih državnih institucija i kompromitiranih sustava za brojanje glasova.

photo_2016-08-15_17-36-20_damir_spoljar_hrvatski_laburisti_by_pixsell-682x1024_dioDamir Špoljar, predsjednik ogranka Hrvatskih laburista Križevci, 3. na listi Hrvatskih laburista, osvojio 31 glasova (5.29%):
– Svjesni smo broja glasova koje su dobili Hrvatski laburisti – Stranka rada, i sigurno ne možemo reći da smo pretjerano zadovoljni. No, ovakav rezultat je nastao i uslijed nedovoljnih financijskih sredstava, nedostatnih za jaču izbornu kampanju, pa je iz tog razloga polučeni rezultat očekivan. Nažalost, u biračkom tijelu nije prepoznat rad naše stranke u Saboru, i zalaganja za ideje istinske ljevice, koja vidimo, na ovim izborima nije postigla uspjeh kakav je morala i kakav se, uostalom, očekivao, s obzirom na stanje u društvu posljednjih mjeseci.

Ivan_Majdak_SDP_Krizevci_press_tiskovna_konferencijaIvan Majdak, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Križevci:
– Ja sam izuzetno zadovoljan izbornim rezultatima u Križevcima, no više od samih izbornih rezultata koje smo postigli veseli me činjenica, da smo u zadnjih tri godine križevački SDP kadrovski i organizacijski toliko osnažili, da već danas potpuno spremni i sa velikim nestrpljenjem čekamo lokalne izbore koji će se održati u svibnju 2017. godine.
Žao mi je što se gradsko vodstvo HSS-a kao našeg najjačeg koalicijskog partnera u gradu, u kampanju nije uključilo na strani Narodne koalicije i na taj način doprinijelo kako bi izborni rezultati naše koalicije u Križevcima bili još bolji.
Naravno, kao predsjednik GO SDP-a Križevci, kao i velika većina naših članova i simpatizera nisam zadovoljan kako ukupnim izbornim rezultatima, tako i rezultatima u našoj izbornoj jedinici. Nadam se da će poslije analize izbornih rezultata svatko od nas koji smo sudjelovali u organizaciji kampanje preuzeti  svoj dio odgovornosti za loše rezultate u svojim sredinama, kao i u cijeloj izbornoj jedinici.

13312698_2042700829287661_1282342046137266699_n_tomislav_katanovic_hssTomislav Katanović, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Križevci:
– Obzirom na pravu ofenzivu stranačkih šefova iz redova Narodne koalicije na Križevce iznenađen sam relativno malom razlikom između dva glavna politička bloka. Dvije stvari me raduju. Prvo, kampanja je bila civiliziranija. I drugo, bilo je puno kandidata iz Križevaca na raznim listama. Volio bih da u budućnosti križevčani snažnije podupiru križevčane.
Do kraja rujna Gradski odbor HSS-a će, kao i nakon svakog izbornog ciklusa, detaljno analizirati rezultate po biračkim mjestima. Nakon toga slijede pripreme za unutarstranačku izbornu skupštinu.
U međuvremenu, križevački HSS-ovci sudjelovat će na tradicionalnom 11. Hodočašću HSS-a na Mariju Bistricu.

12553108_1682789325313027_233444937227143279_n_mato_devcic_hdzMato Devčić, predsjednik Gradskog ogranka HDZ-a Križevci
(do objave ovog teksta nismo uspjeli dobiti komentar)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.