Tomislav Katanović: ‘Sastanak s našim iseljenicima jedan je od mojih prioriteta u Washingtonu’

Povod za ovomjesečni intervju sa zamjenikom križevačkog gradonačelnika Tomislavom Katanovićem je poziv na 65. Nacionalni molitveni doručak, na kojem će Katanović sudjelovati 2. veljače u Washingtonu. Molitveni doručak vodit će predsjednik SAD-a Donald Trump, a prisustvovat će članovi američkog Kongresa, vladini dužnosnici, diplomati i osobe iz poslovnog i javnog života iz preko stotinu zemalja svijeta. Katanović je javnosti predočio informacije o ovom putu, kao i namjere .

Radi li se o privatnom ili službenom putu u Washington? Putujete li sami ili s pratnjom?

Radi se o privatnom putu sa službenim ciljevima. Putujem sam, za sada nemam saznanja o drugim uzvanicima iz regije.

Možete li s nama podijeliti kako ste i u kojem svojstvu izabrani za sudjelovanje na ovom događaju? Postoji li prijava i/ili selekcija, tko bira? Kako to da Branko Hrg kao gradonačelnik nije pozvan, već Vi kao zamjenik gradonačelnika?

Preporučen sam u svojstvu „perspektivnog mladog političara“ od strane dvoje zastupnika u EU Parlamentu, na inicijativu naše EU parlamentarke Marijane Petir i uz podršku slovenskog EU parlamentarca Alojza Peterlea.  Nemam saznanja da li je gospodin Hrg bio pozivan na ovo ili slična događanja, ali očito je da primarni kriterij odabira nije trenutna funkcija.

Iz kojih izvora će se financirati putni troškovi (avionska karta, ostalo), smještaj i dnevnice?

Obzirom da sam na preporuku naše EU parlamentarke Marijane Petir i uz podršku slovenskog EU parlamentarca Alojza Peterlea pozvan u kategoriji „perspektivnih mladih političara“, moje troškove leta i smještaja u ime Kongresa SAD-a pokriva organizator The Fellowship Foundation. Moj put Grad Križevce neće koštati ni lipe.

Koje je značenje i svrha tog događaja?

Svrhu događanja možda najbolje opisuju rečenice iz poziva: “Svake godine, predsjednik SAD-a i članovi Kongresa SAD-a okupljaju ostale Vladine dužnosnike, lidere iz SAD-a, diplomatsku zajednicu i prijatelje poput Vas iz više od 140 zemalja u dijeljenju duha prijateljstva kroz molitvu i zahvalnost. Ovo okupljanje vrijeme je kada po strani ostavljamo međusobne razlike s težnjom ka izgradnji osobnih odnosa i produbljivanju međunarodnih veza kroz ljubav prema Bogu i brizi prema drugima.“

Kakav Vam je plan puta i susreta na 65. Nacionalnom molitvenom doručku u SAD-u?

Na put krećem najvjerojatnije 31. siječnja, a vraćam se 3. veljače. Dvodnevni program ispunjen je organiziranim poslovnim susretima i druženjima. Osim glavnog događaja u četvrtak ujutro organizirana su još četiri manja događanja, a prije puta planiram dogovoriti još nekoliko susreta sa uzvanicima iz EU i regije.

S obzirom da spominjete uzvanike iz EU i regije, planirate li se sastati sa zajednicom Hrvata iseljenika tamo?

Sastanak sa predstavnicima zajednice naših iseljenika jedan je od mojih prioriteta tijekom boravka u SAD-u. Nadam se da ću i u tome uspjeti.

S obzirom da ciljeve ovog posjeta ističete kao službene, možete li navesti jednu ili više izravnih koristi za Križevce od ovog događaja i susreta?

Ponavljam, radi se o privatnom posjetu i pozvan sam osobno, a moja je želja da kroz kontakte koje ću tamo ostvariti, danas/sutra mogu pomoći i našem Gradu.

S obzirom da organizator pokriva baš sve troškove, očekuje li što zauzvrat od Vas? Ima li Grad kakve obveze prema organizatoru?

Organizator pokriva troškove puta i smještaja. Od mene se očekuje jedino da nakon rezervacije i stvaranja spomenutih troškova, prisustvujem događanju. Grad Križevci nema ni lipe financijske, niti bilo kakve druge obveze, ni prema meni ni prema organizatoru.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. kaja piše:

    Veselim se kad mladi ljudi dolaze u fokus javnosti. Mislim da nam je “uvjek” potrebno novih snaga, svežeg razmišljanja, da nas SVE, pomakne i odlijepi od starih naučenih- ponavljanih obrazaca, a pogotovo u politici.
    Gos. Katanoviću, želim vam da se ugodno osjećate i dobro putujete. Lijepo je pročitati da ćete se tamo sastati sa našim iseljenicima, kojima (znam), Domovina nedostaje. Nadam se da ćemo se svi potruditi, da napravimo takvo ozračje, pa ako se odluče vratiti, da znaju da su dobro došli.
    U svakom slučaju čestitke gđi. Petir i našem susjedu Peterlu!

    1. TBK piše:

      Koja patetika….

Komentari su zatvoreni.