‘Croatian Makers’ inicijative uskoro u svim križevačkim školama

img_20161029_160748_arduino_radionica_gimnazija_croatian_makers_krizevci_2016S početkom nove školske godine povećao se broj regija i sudionika u Croatian Makers ligi, kojom se omogućava široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u osnovnoškolsko obrazovanje. U 1. pretkolu lige prošli ponedjeljak sudjelovale su i križevačke osnovne škole “Vladimir Nazor” i Ljudevita Modeca, a u OŠ “Vladimir Nazor” prošli petak su održane i radionice na kojima su se polaznici upoznali s edukacijskim robotima mBot, koji nude vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućavaju i naprednije korištenje.

dsc_0164_croatian_makers_liga_pretkolo_radionicadsc_0163_croatian_makers_liga_pretkolo_radionicaPrvo pretkolo lige su uspješno završili “Nazorovci” Leonardo Srbljinović, Luka Adamić, Denis Ljubojević i Borna Berend pod mentorstvom Tomice Turkovića te “Modecovci” Filip Sekelj, Mateo Radaković, Mario Hižak i Mateja Miklečić pod mentorstvom Marijana Ivanovića i Božidara Čordaša.
– S obzirom na to da mnogi natjecatelji tek počinju rad s robotima, rezultati daju nadu da će biti uspjeha i u daljim natjecanjima, istaknuli su u križevačkom Inovatorskom društvu Marcel Kiepach koje je osiguralo robote, napomenuvši da je pretkolo organizirano stručno i na zadovoljstvo svih sudionika.

img_20161028_172943_croatian_makers_liga_pretkolo_radionica img_20161028_170819_croatian_makers_liga_pretkolo_radionicaInovatorsko društvo Marcel Kiepach je opremu osnovnim školama nabavilo putem nacionalnog projekta “Croatian Makers” Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba, a u suradnji s križevačkom udrugom P.O.I.N.T. koordinira “Croatian Makers” inicijative u Križevcima. Tako su P.O.I.N.T.-ovci još u jesen 2014. godine započeli prve kontakte i suradnju s IRIM-om, tijekom 2015. realizirali projekt “Croatian Makers Križevci” kojim su nabavljene Croduino Basic 2 pločice za programiranje elektroničkih sklopova, a ovo ljeto je za mlade Križevčane održana radionica “Croatian Makers u pokretu”.

img_20161029_160738_arduino_radionica_gimnazija_croatian_makers_krizevci_2016Nakon Arduino radionice održane u ožujku na 12. Culture Shock Festivalu kao i dodatnih radionica za srednjoškolce, tijekom vikenda je u križevačkoj Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga krenuo novi krug Arduino radionica.
– Kako je zaineresiranih bilo više nego što imamo opreme, a i zbog preklapanja raznih aktivnosti u školi, formirati će se nekoliko paralelnih grupa, istaknuo je ravnatelj gimnazije Zoran Kovač, napomenuvši da škola i sama uspjela nabaviti dio opreme.

img_20161029_160802_arduino_radionica_gimnazija_croatian_makers_krizevci_2016Uz križevačke osnovne škole i gimnaziju, inicijativi “Croatian Makers Križevci”, koju djelomično financijski podupiru Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci, uskoro bi se trebala priključiti i Srednja Škola “Ivan Seljanec”.
– Drago nam je da sve više djece i mladih u Križevcima dobiva priliku upoznati se s načinima programiranja robota i drugih elektroničkih sklopova, želja nam je da projektom “Croatian Makers Križevci” obuhvatimo sve križevačke škole, a zatim i vrtiće, istaknuo je predsjednik udruge P.O.I.N.T. Mario Rajn.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. Mario Rajn piše:

    Zahvaljujem na čestitkama u ime Udruge P.O.I.N.T., ali svakako ističem i doprinos suradnji Inovatorskog društva Marcel Kiepach, te svih mentora u školama! S kvalitetnim ljudima sve je lakše.

  2. kaja piše:

    Svaka čast, predsjedniku Rajnu i udruzi P.O.I.N.T, za stalno društveno angažiranje na dobrobit Grada i mladih. Lijepo je pročitati, kako mladi imaju ideje za nove izazovne
    razne projekte i za pribavljanje sredstrava. Poticajan i pozitivan primjer u ovom sveopćemem crnilu.
    Svima sretno!

Komentari su zatvoreni.