Održana radionica robotike ‘Croatian Makers u pokretu’

photo_2016-08-09_10-14-07_STEM_auto_Croatian_Makers_robotika_IRIM_by_Mario_RajnU ponedjeljak, 8. kolovoza 2016. godine u Turističkom informativnom centru (TIC) u Križevcima je održana radionica robotike za djecu i mlade u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba. Dio je to projekta “Croatian Makers u pokretu” kojim, po uzoru na bibliobuseve, kontinentalnu Hrvatsku obilazi STEM automobil i organizira uvodne radionice robotike za djecu i mlade iz lokalnih sredina. Na križevačkoj radionici pod stručnim vodstvom sudjelovalo je 14 osnovnoškolaca i 2 srednjoškolca.

photo_2016-08-09_10-15-21_STEM_auto_Croatian_Makers_robotika_IRIM_by_Mario_RajnDomaćini križevačkog gostovanja STEM automobila su Inovatorsko društvo Marcel Kiepach, Udruga P.O.I.N.T., Zajednica tehničke kulture Križevci te Grad Križevci. Ovim projektom organizatori prvenstveno ciljaju na djecu i mlade središnje Hrvatske koji provode ljetne praznike u svom mjestu stanovanja, odnosno koji nisu otišli na ljetovanje na more.
– S obzirom na termin i godišnje odmore, lijep odaziv učenika, većinom iz Osnovne škole Vladimir Nazor. Njih je okupio Ante Starčević, neke gimnazijalce je doveo ravnatelj Zoran Kovač, zadovoljno je istaknuo predsjednik udruge P.O.I.N.T. Mario Rajn.

photo_2016-08-09_10-14-57_STEM_auto_Croatian_Makers_robotika_IRIM_by_Mario_RajnOvim događajem su se i Križevci upisali na kartu postaja STEM automobila, koji će još barem tjedan dana obilaziti Hrvatsku, a ako bude interesa moguće su radionice diljem Hrvatske i tijekom rujna.
– Ovo su dobri koraci prema boljoj informiranosti građana Križevaca i okolice o novim tehnologijama, koje su, nesumnjivo, budućnost razvoja. Ovo je bio lijepi primjer zajedničkog djelovanja malene zajednice, koje treba i dalje prakticirati, jer premalena smo sredina da bismo na više mjesta radili slične ili iste stvari, napomenuo je Tomislav Pavlic iz Inovatorskog društva Marcel Kiepach, pohvalivši sve sudionike, a posebno mlade radioničare koji su programirali edukacijske robote mBot.

robotika2_Croatian_Makers_robotika_STEM_auto_Krizevci_by_krizevci_hrZnačajnu podršku je dao je i Križevački poduzetnički centar (KPC), koji je osigurao uvjete i infrastrukturu za radionicu. Podsjetimo, KPC je jedan od partnera u investicijskom projektu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, koji će, prema najavama, biti otvoren sredinom rujna na prostoru bivše križevačke vojarne radi poticanja razvoja poduzetništva, konkurentnosti i inovativnosti te povezivanja obrazovnih, znanstvenih i gospodarskih institucija.
– Izvrsno iskustvo, nastavit ćemo sa ovakvim radionicama. Ugodno me iznenadio interes mladih, komentirao je na Facebooku zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović, koji je također obišao male robotičare.

photo_2016-08-09_10-15-03_STEM_auto_Croatian_Makers_robotika_IRIM_by_Mario_RajnSuradnja P.O.I.N.T.-a i ‘Croatian Makers’ gotovo dvije godine

Križevačka udruga P.O.I.N.T. je prve kontakte i suradnju s IRIM-om na projektu “Croatian Makers” započela još u jesen 2014. godine, a tijekom 2015. je pripremila projekt “Croatian Makers Križevci” koji je sufinanciran sredstvima Koprivničko-križevačke županije. U sklopu projekta nabavljene su Croduino Basic 2 pločice korištene za radionicu programiranja elektroničkih sklopova koja je tijekom 12. Culture Shock Festivala održana u križevačkoj Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga pod vodstvom ravnatelja Zorana Kovača.

robotika4_Croatian_Makers_robotika_STEM_auto_Krizevci_by_krizevci_hr

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.