Pripremne Arduino radionice u križevačkoj gimnaziji

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci tijekom zimskih praznika održane su pripremne radionice programiranja i izrade elektroničkih sklopova temeljenih na Arduino mikrokontrolerskim pločicama. Nakon ponovljenih osnovnih znanja o aktivnim i pasivnim elektroničkim komponentama i osnovnim elektroničkim principima sastavljeno je i programirano nekoliko korisnih uređaja kao što su mjerač temperature i vlage zraka, automatsko paljenje i gašenje rasvjete i ultrazvučni mjerač udaljenosti.
– Tijekom istraživanja i eksperimentiranja pojavilo se nekoliko ideja za korisne projekte za koje trebamo nabaviti još neke elektroničke komponente, istaknuo je ravnatelj križevačke gimnazije, profesor Zoran Kovač.

Dvije uvodne radionice koje je vodio profesor Kovač u ukupnom trajanju od 8 školskih sati završili su učenici Bruno Sačarić i Ivan Srbljinović koji će nakon skore nabave dodatnih setova opreme biti učenici-demonstratori.
– Osnovna ideja je kroz radionice elektronike i programiranja povećati interes za tehniku i uvesti učenike u područje tehnologija koje su zanemarene u redovnom gimnazijskom programu, te priuštiti učenicima radost stvaranja i razvijanje vlastite kreativnosti, navodi dalje Kovač.

U radu je korištena Croduino Basic 2 pločica proizvedena u Hrvatskoj i kompatibilna s Arduino  pločicom. Croduino set kupljen je u sklopu projekta “Croatian Makers Križevci” Udruge P.O.I.N.T. iz Križevaca, a koji se financira iz sredstava Koprivničko-križevačke županije.
– Budući da je obrt e-radionica iz Osijeka proizvođač Croduino seta te i promotor obrazovnih aktivnosti na području elektronike, donirali su nam još jednu pločicu Croduino Basic 2, zahvalio je na svima na podršci ravnatelj Kovač.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Sva pohvala prof. Kovaču za zalaganje i animiranje naših gimnazijalaca.
    Budući da je budućnost u elektronici, dobro je da mladi proširuju svoje zanimanje i znanja u praktičnim radionicama.
    Kad se osmisli projekt, onda se potakne i druge na pomoć. Novac Županije, pomoć P.O.I.N.T-a, i donator iz Osjeka. Svaka čast!
    Svima želim uspjeh u radu.

Komentari su zatvoreni.