Fotonaponske elektrane za 102 kućanstva Županija financira s 300 tisuća eura

Koprivničko-križevačka županija ovaj je tjedan potpisala ugovore sa 102 građana s područja županije kojima će, putem javnog natječaja, subvencionirati postavljanje fotonaponskih elektrana. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi nešto više od 297 tisuća eura pri čemu je prosječni iznos subvencije 50 posto investicije, do najviše 3 tisuće eura po korisniku.

Projekt sufinanciranja fotonaponskih elektrana na privatnim kućama provodi se treću godinu i dosad je 214 korisnika ukupno dobilo 592 tisuće eura. Na potpisivanju ugovora, župan Darko Koren je naglasio da je Županija ove godine osigurala 93 tisuće eura više nego lani pa je i više građana dobilo subvenciju.

Korištenje obnovljivih izvora energije jedna od najvažnijih tema u današnjem vremenu, a Županija je kao prva županija u državi prepoznala važnost praćenja trendova. Svjesni smo problema visokih cijena energenata i koliko to utječe na kućne budžete, stoga vjerujemo da će ovo omogućiti financijske uštede“, rekao je Koren i ponovio da Županija u ulaže i u fotonaponske elektrane na školama kojima je osnivač. Zahvaljujući fotonaponskim elektranama privatnih korisnika ukupne snage 1327 kWh, smanjila se emisija ugljikovog dioksida za 650 tona, što je u skladu s politikom dekarbonizacije, potvrdio je pročelnik Marijan Štimac.  

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno