[FOTO] Dobrotvornom aukcijom slika prikupili 2.050 eura za stipendiranje mladih

Zaklada za lokalni razvoj za solidarnost „Volim Križevce” organizirala je u subotu, 2. prosinca. 2023. godine u Kozmološkom centru u Križevcima dobrotvornu aukciju slika za stipendiranje mladih Križevaca. Tom je prilikom u prizemlju Kozmološkog centra bilo izloženo tridesetak umjetničkih slika koje je donirao Grad Križevci, a nastale su tijekom likovne kolonije na kojoj su sudjelovali članovi Križevačkog likovnog kruga s likovnim umjetnicima iz Mađarske.

Za dobrotvornu su aukciju donirana umjetnička djela sljedećih domaćih autorica i autora – Ana Budija, Boba Csik, Zoran Homen, Marija Marciuš, Đurđa Požgaj, Ružica Predojević, Katarina Sinjeri – te njihovih mađarskih kolegica i kolega – Adam Dabis, Tamara Zsofia Dabo, Karina Horgas, Orsalya Lengl, Ilydiko Lukacs, Miriam Nyul. Riječ je o likovnoj koloniji održanoj prije deset godina na križevačkom području, a radovi su nastali u tri ciklusa: Kalnik, Čabraji, Obreške kleti.

Pedesetak posjetitelja odmah je po dolasku imalo priliku najprije razgledati izložene radove, uz toplu večeru i piće, a zatim i sudjelovati u samoj aukciji koju je u opuštenoj atmosferi i s puno humora vodila Sonja Mrnjavčić. Licitacije su se održale u tri ciklusa, gdje su radovi ponuđeni za inicijalni iznos preporučene donacije 50 eura, koja je rasla po 5 eura ovisno o iskazima interesa sudionika. Iznos preporučene donacije za jedan motiv Kalnika dosegao je čak 160 eura.

Ugodno smo iznenađeni odazivom i interesom sugrađana, koji su došli unatoč snježnom vremenu i predblagdanskim obavezama podržati ovaj naš dobrotvorni cilj, a neki su kući ponijeli po dvije, čak i tri slike. S obzirom da je ostalo svega četiri rada, unaprijed se veselimo novim donacijama i prilici da na ovaj način prikupimo financijska sredstva za stipendiranje križevačkih srednjoškolaca i studenata, izjavio je upravitelj Zaklade „Volim Križevce” Hrvoje Belani.

U pauzama od licitiranja sudionici aukcije uživali su u sviračkim nastupima učenika Glazbene škole Alberta Štrige Križevci, mladih gitarista Dore Marin i Gabrijela Božića, koje je pripremala profesorica gitare Emina Trivanović. Božić je izveo „Nocturno” skladatelja Slavka Fumića, a Marin skladbu „Julia Florida” Augustina Bariosa. Glazbeni program aukcijske večeri organizirala je profesorica flaute Ana Šimunec.

Iako je prethodno najavljeno kao mogućnost, zbog vremenskih uvjeta i prvog ovozimskog snijega koji je tu večer iznenadio mnoge, obilazak Zvjezdarnice Križevci uz stručno vodstvo volontera iz Astronomskog društva Perzeidi nije se održao. Sve prikupljene donacije idu u korist stipendiranja dvadesetero učenika i studenata s područja Križevaca u aktualnoj školskoj, odnosno akademskoj godini 2023./2024., a neki od bivših stipendista – Ana Kopilović, Lea Bušić i Gabriel Bosek, volontirali su i tijekom aukcijske večeri.

– Zahvaljujemo svima koji su omogućili realizaciju ove aukcije slika, Gradu Križevcima i Križevačkom likovnom krugu posebno, kao i svim izvođačima i volonterima. Do kraja kalendarske godine imat ćemo još nekoliko akcija s ciljem osiguravanja financijske podrške za naše stipendiste, prije svega dobrotvorni pub kviz, koji će se održati u subotu, 9. prosinca 2023. u Caffe baru Korner, s početkom u 17 sati. Pridružite nam se!, pozvala je zaključno predsjednica Zakladne Uprave Ivana Dubravec.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.