Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1399

Stara zvjezdarnica u središtu Višnjana s koje je otkriveno preko 1400 asteroida (foto R. Matić)

U Temi Krugova slušamo šesti nastavak, posljednjih petnaestak minuta razgovora s Koradom Korlevićem koji je vođen noću s 30. rujna na 1. listopada ove godine prilikom posjeta članova Astronomskog društva Perzeidi zvjezdarnici u Tičanu. Razgovaramo o radu, razvoju, uspjesima i nadama zvjezdarnice i Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, te stječemo iskustva i ideje za rad križevačke zvjezdarnice…

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Djed i vještica Ines Marciuš Kruljac i Jasmine Kosanović, na odjelu knjiga za mlade Amari i braća noći B. B. Alstona i Godwina Akpana, na odjelu beletristike Naknadni životi Abdulrazaka Gurnaha, a na stručno-znanstvenom odjelu Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti Damira Demonje.

Na današnji datum rođeni su Robert J. Van de Graaff, David Bohm, Božidar Širola, Baltazar Bogišić i Eduard Miloslavić, objavljeno je otkriće radija, a umrli su Vjekoslav Babukić, Alan Lloyd Hodgkin i John Steinbeck.

U Vijestima Krugova saznajemo da su neki antički stupovi u Dioklecijanovoj palači stoljećima bili skriveni pod tonama kamena, da je jedan student riješio gramatički problem u staroindijskom jeziku sanskrtu, te da se u Zagrebu poslije ove emisije otvara jedna izložba.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno spominjemo malo oštećenje kapsule uz Međunarodnu svemirsku stanicu, natječaj za imenovanje dalekih zvijezda i njihovih planeta, Dane meteorita Križevci koji još nisu završeni, te najavljujemo predstavljanje prvog broja časopisa Kozmologija križevačkog Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Željka Brkanovića, Alana Parsonsa, Angela Badalamentija (i Julee Ann Cruise), Georga Harrisona, te sviranje Arthura Rubinsteina.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1399 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 20. prosinca od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Novi teleskop zvjezdarnice u Tičanu, jedan od dva najveća u Hrvatskoj (foto R. Matić)
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.