Koren pokrenuo raspravu o financiranju pomoćnika u nastavi i radu sigurnih kuća

Jedinicama područne samouprave povećavaju se obveze, a ne prati ih povećanje sredstava u državnom proračunu i to je veliki teret za županije, upozorio je župan Darko Koren na sjednici izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija ovaj tjedan u Krapini. Župan je, u priopćenju navodi njegov ured, inicirao razgovor o temama raspodjele decentraliziranih sredstava, financiranja socijalnih usluga, upravljanja državnom imovinom i izmjene zakona o prirodnim nepogodama. Što se tiče modela financiranja socijalnih usluga, istaknut je problem financiranja domova za starije i nemoćne te je zaključeno kako je nužno preispitati i utvrditi jasne kriterije za osnivače. Govorio je o problemu pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju i istaknuo da je za ovu školsku godinu osigurano manje sredstava za nego prethodnih godina, a potrebe su iste ili čak i veće. Zaključeno je da je nužno urediti pitanje plaća i doprinosa pomoćnika na razini sustava kao i povećati decentralizirana sredstva u obrazovanju i zdravstvu kako bi se ostvarile planirane aktivnosti.


Bilo je riječi i o financiranju rada sigurnih kuća, odnosno skloništa za žrtve nasilja, koje je izuzetno važno za normalno funkcioniranje u svakoj sredini. Proračun za rad kuće u Koprivničko – križevačkoj županiji iznosi oko 100 tisuća eura godišnje, a trenutačno je osigurano 40 tisuća eura preko javnog poziva Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te se postavlja pitanje osiguranja razlike sredstava.

Sigurne kuće vode udruge ili ustanove koje moraju ishoditi licencu za smještaj žrtava nasilja u obitelji, što znači da moraju osigurati zaposlene stručnjake, odnosno sredstva za njihove plaće“, upozorio je Koren, a državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić odgovorila je da će se uspostaviti model ugovaranja financiranja sigurnih kuća po korisniku te da će se o tome raspravljati u narednom razdoblju.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.