Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1371

Gospodin Netko Nepozvan 'prošvercao' se 2. travnja u Astrovrtić u Daruvaru da ga 'teta' Vernesa Smolčić nauči kako se to Zemlja okreće oko Sunca (foto M.Vujić)
Gospodin Netko Nepozvan ‘prošvercao’ se 2. travnja u Astrovrtić u Daruvaru da ga ‘teta’ Vernesa Smolčić nauči kako se to Zemlja okreće oko Sunca (foto M.Vujić)

U Temi Krugova slušamo drugih dvadesetak minuta predavanja Čarobni svijet galaksija astrofizičarke profesorice Vernese Smolčić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu koje je održala 8. travnja navečer na 12. festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Vjetropirasta: Vremenaste priče Zorana Vakule i Nika Titanika, knjiga za mlade je Postavke sustava Uga Bienvenua, na odjelu beletristike Za dobro djeteta Line Holm i Stine Bolther, a na stručno-znanstvenom odjelu Magični svijet Ilira: Historija zaboravljene civilizacije Amre Šačić Beća, Salmedina Mesihovića, Edina Veletovca i Emira Durmiševića.

Na današnji datum rođeni su Ma Rainey i Charles Francis Richter, prvi je put probijen zvučni zid, eksplodirao je reaktor nuklearne elektrane u Černobilu, Svjetski je dan intelektualnog vlasništva.

U Vijestima Krugova govorimo o istraživanja čitanosti knjiga u Hrvatskoj, o sudjelovanju Hrvatske na 59. Venecijanskom bijenalu, te o potopljenom antičkom brodu otkrivenom u splitskom akvatoriju. Govorimo i o nekim događajima u Križevcima, posebno u projektu Future Hub Križevci u sljedećih tjedan dana.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo pomrčine Sunca na Zemlji i na Marsu, povratak svemirskih turista, te uspješno promatranje Sunca u Križevcima povodom Dana grada.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Duanea Edyja, Davida Bowieja, Marka Knopflera, Nikole Dimuševskog i Giovannija Giorgija Morodera.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1371 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 26. travnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.