Znanstveni novak s FER-a danas će održati predavanje u Križevcima

Marko Sossich, znanstveni novak sa zagrebačkog FER-a (Izbor: HRT)

Filmska industrija desetljećima je opsjednuta putovanjem kroz vrijeme, no teorijski astrofizičari tvrde da ideja o “prečacima kroz svemir” ili crvotočinama možda nije samo fikcija. Tema novog znanstveno-popularnog predavanja, kakva sad već svakog mjeseca priređuju udruge Perzeidi i P.O.I.N.T. u sklopu projekta Future Hub Križevci, je ciklički svemir i prostorno-vremenski tuneli, o čemu će govoriti asistent na Zavodu za primijenjenu fiziku sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Marko Sossich.

Središnje kozmološko pitanje nastanka Svemira, kao i njegova budućnost, i dalje je otvoreno i aktualno. Opis je Svemira kroz znanje opće teorije relativnosti nužno vezan uz dinamiku samog prostora i vremena. U zanimljivim događajima koje proživljavaju prostor-vrijeme i materija u ranom svemiru, otvara mogućnost spontanog nastanka egzotičnih pojava u okviru cikličkog svemira, pa tako i prostorno-vremenskih tunela, poznatih kao crvotočine“, objašnjava Sossich.

U ovom predavanju, najavljuje predavač, istražit će pitanja o mogućnosti nastanka crvotočina u ranom svemiru kao rezultat velikog odboja, kao i druge posljedice do kojih može dovesti otvaranje prostorno-vremenskih tunela u toj kozmološkoj epohi. Znanstveno-popularno predavanje “Ciklički svemir i prostorno-vremenski tuneli” održat će se u utorak 27. travnja u 19 sati u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma. Ulaz je slobodan uz obvezno pridržavanje epidemioloških mjera.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.