Županija za 78 korisnika osigurala 205 tisuća eura za kućne solare

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica u ponedjeljak su potpisani ugovori s korisnicima sredstava koja su dodijeljena putem Javnog natječaja za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju, na području Koprivničko-križevačke županije u 2023. godini.

Obzirom na veliki interes građana, Županija je ove godine povećala sredstva s 90 tisuća eura na 205 tisuća, kao i broj korisnika – 78 u odnosu na prošlogodišnjih 34. Svrha Natječaja je postavljanje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, u mrežnom radu, na postojeće obiteljske kuće koje su energetskog razreda minimalno D ili boljeg. Sufinanciranje je bilo moguće u vrijednosti 50 posto projekta, a prosječni iznos subvencije po korisniku je oko 2.660 eura.

„Vi ste pioniri u ovom procesu čiju ste važnost prepoznali, a moramo istaknuti kako je i naša županija prva i zasad jedina u državi koja subvencionira ugradnju fotonaponskih panela na obiteljskim kućama. To zasad čine samo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Križevci i mi. Smatramo kako je to izuzetno korisno u vremenu u kojemu živimo jer su energetski resursi neophodni za funkcioniranje društva, a ovakav model ugradnje fotonaponskih panela put je prema energetskoj neovisnosti,“ izrazio je zadovoljstvo velikim interesom korisnika župan Darko Koren.

Čestitkama potpisnicima ugovora pridružio se i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Marijan Štimac koji je predstavio i tehničke upute, budući da su ove godine prijave na natječaje održane online putem čime je nastavljena uspješna digitalizacija sustava Županijske uprave.
Uime korisnika obratio se Zdravko Puž koji je zahvalio Županiji što je omogućila građanima da krenu u izgradnju fotonaponskih elektrana na svojim kućama te si na taj način smanje troškove i budu energetski neovisniji, a istovremenu doprinesu korištenju obnovljivih izvora energije.

„Početkom godine planirali smo određen iznos za ovaj natječaj, no vaš je interes bio značajno veći te smo u rebalansu osigurali dovoljno sredstava za sve vaše zahtjeve, a to ćemo činiti i nadalje. Čestitam vam na odlukama koje ste donijeli, a mi ćemo vam biti podrška i pomoć na putu politike energetske neovisnosti koju promoviramo“, istaknuo je župan Koren pa dodao kako je ovo županija energije, obzirom da se ovdje proizvodi značajan postotak plina, bogatstvo je geotermalnih izvori te je u pripremi ogroman projekt izgradnje solarnih elektrana u općini Rasinja.

Dodajmo kako su potpisivanju ugovora prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić sa suradnicima te predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj i savjetnica Renata Lohajner. Nakon potpisivanja i dodjele ugovora održana je edukacija za korisnike na temu korištenja sustava za pravdanje sredstava.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.