Srednja gospodarska škola uređuje „zelenu oazu“ kluba “Maslačak„

 Ranoproljetni-počeci-radova-u-vrtu

Srednja gospodarska škola Križevci nasljeđuje 155. godišnjicu obrazovanja za poljoprivredna zanimanja. Tijekom svog uspješnog djelovanja razvijali smo suradnju s nizom ustanova i institucija. Školske godine 2012./13. sudjelovali smo u provođenju Građanske inicijative Zelena oaza Kluba „Maslačak“ u vremenu 01.03.-31.05.2013., financirane o strane Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah. Klub „Maslačak“ djeluje u sklopu Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci i vodi brigu o osmišljavanju slobodnog vremena djece predškolske i školske dobi te mladih iznad 21 godine.

Radionice u klubu održavaju se kontinuirano tijekom cijele godine, što članovima omogućava stjecanje navike okupljanja i olakšava njihovu kasniju socijalizaciju.

Aktivnosti kluba doprinijele su boljem upoznavanju sugrađana sa mogućnostima djece i mladih s mentalnom retardacijom, uključivanjem u projekt i sami smo postali sudionici velike obitelji volontera.

Članovi Udruge Maslačak u vrtu
Članovi Udruge Maslačak u vrtu

Za realizaciju projekta zadužena je profesorica Verka Filipović; animiran je određeni broj učenika smjera poljoprivredni tehničar opći i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut. Sastajali smo se redovito 3-4 puta mjesečno, ponedjeljkom od ožujka do lipnja 2013. godine. Kada uvjeti za rad u vrtu nisu bili povoljni, članove kluba ugostili smo u našim školskim praktikumima (mehaničarski, stočarski i mljekarski), goste smo upoznali s poljoprivrednom mehanizacijom, postupkom proizvodnje i prerade mlijeka, degustirali su mliječne proizvode. Tom prilikom i kasnije škola je udruzi donirala i svoje proizvode : svježi sir, sir gaudu, jabuke. Posjetili smo i poljoprivrednu ljekarnu u gradu u kojoj većina članova kluba do tada nije bila, upoznali su dio asortimana alata i druge opreme te sjemenje i sadnice bilja koje će trebati za uređenje svoje „zelene oaze“. Skromnim financijskim sredstvima iz projekta nabavljena je neophodna mehanizacija i druga oprema te sadnice voća i sjeme, sve ostalo realizirali smo zajedničkim radom i druženjem. Dinamiku radova pratili smo i fotografiranjem, izradili plakat, napravili izvješće u slikama za stranicu Kluba, Grada, Škole i završno druženje 4. lipnja 2013. Tom prigodom naši domaćini izradili su 28 diploma koje smo uručiti učenicima koji su se posebno istaknuli radom, zalaganjem i prijateljstvom sa članovima Kluba. Suradnju smo nastavili i školske godine 2013./14. prihvatili smo partnerstvo u projektu „Upoznajte nas i naše mogućnosti” Kluba „ Maslačak“, financiranog sredstvima Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah u sklopu Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koji traje u vremenu 01.01.-31.12.2014.

Obilježavanje završetka projekta

Vrt je formiran, zajednički ga održavamo, dio uzgojenog povrća građani mogu nabaviti u Udruzi uz simbolični dobrovolji prilog, dio se koristi u kuhinji za edukaciju na tečaju kuhanja. Tijekom tog perioda zahvaljujući donacijama renovirana je i opremljena kuća koju je Grad Križevci dodijelio Klubu na korištenje, tako su vrt i okoliš doprinijeli da prostor u Gundulićevoj 67. stvarno postane „zelena oaza“ kluba. Prva zajednička aktivnost u ovoj školskoj godini bila je berba jabuka članova kluba s učenicima II.a razreda poljoprivrednih tehničara općeg smjera u školskom voćnjaku u petak 26. listopada 2014.god. U ponedjeljak 29. listopada nastavili smo s jesenskim uređenjem vrta u „zelenoj oazi“.

Vezano

Komentari su zatvoreni.