Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1261

Dr.sc. Andrej Dundović u Gradskoj knjižnici 28. listopada 2019. godine - U potrazi za supernovom (foto R.Matić)
Dr.sc. Andrej Dundović u Gradskoj knjižnici 28. listopada 2019. godine – U potrazi za supernovom (foto R.Matić)

 

Počinjemo preslušavanje dijelova javnog predavanja koje je u sklopu projekta Upoznajmo svemir Križevačke astronomske udruge Perzeidi održao voditelj projekta dr.sc. Andrej Dundović 28. listopada u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima. Naslov predavanja je U potrazi za supernovom.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu crtani film (ne knjiga) Tajni život ljubimaca 2 [redatelja] Chrisa Renauda, knjiga za mlade je Zelena Heather S. Ransom, na odjelu beletristike Sotonin dnevnik Leonida Andrejeva, a na stručno-znanstvenom odjelu Znanje u digitalnom dobu: Razgovori s djecom jedne male revolucije Petra Jandrića. Govorimo o aktivnostima knjižnice na završetku Mjeseca hrvatske knjige i najavljujemo događanja koja se održavaju u knjižnici u sljedećih tjedan dana.

U Vijestima Krugova govorimo o izložbama otvorenim u splitskoj Galeriji umjetnina i u pothodniku kod Zagrebačkog velesajma, te o natječaju za dodjelu nagrada HAZU.

Na današnji datum rođeni su Grace Kelly, John William Strutt Rayleigh, Auguste Rodin, Nadia Comăneci i Leon Štukelj. Sklopljen je Rapalski ugovor, završen je Tokijski proces, započet je World Wide Web, potpisan je Erdutski sporazum, pronađena su zaleđena tijela Roberta Scotta i njegovih kolega, pojavile su se prve poznate snimke čudovišta iz Loch Nessa, ruski pisac Aleksandar Solženjicin izbačen je iz Saveza sovjetskih pisaca… Umrli su Tin Ujević, Janika Balaž, Dolores Ibaruri, Wilma Rudolph i Ira Levin.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo tranzit Merkura preko Sunčevog diska 11. studenoga.

U Zanimljivostima nastavljamo pričati o našem planetu, a emisija završava jednom arapskom mudrošću.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu grupe Aleksandra Borodina, Dmitrija Šostakoviča, Neila Younga, Elvisa Presleya, Paula McCartneya, Brune Krajcara i Marca Grabbera, te grupe Detour.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1261 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 12. studenoga od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.