U 90 minuta prošli 30 točaka i usvojili rebalans proračuna

S deset glasova za usvojen je drugi rebalans proračuna večeras na 15. sjednici Gradskoga vijeća i uz povećanje za tri i pol milijuna eura novi iznosi 26.983.557,42 eura. Protiv su bila četiri vijećnika i dva suzdržana, nakon kratke rasprave u kojoj su pitanja imali samo vijećnici Denis Maksić i Antonio Sirovec. Maksića su zanimala izdvajanja za Advent u Križevcima, a vijećnika Sirovca zanimalo je postoje li garancije da će se intermodalni terminal uistinu i graditi u Križevcima, budući da se predviđaju značajna sredstva za otkup zemljišta i kolosijeka.

Puno je tu stvari koje učimo u hodu. U Razvojnom sporazumu sjevera naš je terminal predviđen do kraja 2029. Trenutačno se radi master plan koji obuhvaća urbana čvorišta, Zagreb je zamišljen kao čvorište. Tvrdim da je od svih predviđenih naš terminal najprije izvediv. Na nama je da stvorimo preduvjete, a ostatak je na gospodarstvu“, odgovorio je Rajn.

Vijećnici su jednoglasno usvojili programe rada i financijska izvješća vrtića, škola i ustanova za prošlu godinu, kao i druge odluke. U kratkom roku, za 90 minuta, prošli su i usvojili 30 točaka dnevnog reda. Među njima su 54 izvješća pa je, pod točkom koja se ticala naknada članovima Gradskog vijeća i članovima njihovih radnih tijela, Ivan Majdak upozorio da vijećnici ne stignu proučiti toliku količinu materijala u kratkom vremenu, a istovremeno im se naknade nisu povećale godinama. Zanimalo ga je koliku naknadu dobiva predsjednik Gradskog vijeća Igor Frbežar, ali on na pitanje nije htio odgovoriti.

Kako imate obraza dolaziti ovamo pred dvadeset gradskih vijećnika i predlagati da se naknade za naš vijećnički rad ne podignu? Možemo biti i volonteri, nemam ništa protiv. Za mene je ova odluka sramotna i za nju neću glasati“, poručio je Majdak. Prvi put u ovom mandatu gradonačelnik Mario Rajn i vijećnik Majdak složili su se oko neke teme. Rajn je objasnio da se radi o usklađenju s uputom Ministarstva uprave i pravosuđa pa je molio da se točka ne skida s dnevnog reda.

Ne mogu se ne složiti s vama. Apsolutno sam spreman podržati da za sljedeću sjednicu pripremimo i donesemo odluku o povećanju naknada za vijećnike“, poručio je Rajn. Vijećnika Gorana Hrga zanimalo je pak tko je i kad od gradskih vijećnika koristio naknadu za putne troškove, na koju prema pravilniku imaju pravo. “Molio bih da ovaj odgovor ne čekamo šest mjeseci“, naglasio je Hrg. Nešto opširnija rasprava razvila se oko Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama, koja je na kraju usvojena s devet glasova za, četiri protiv i tri suzdržana.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.