Iznevjereni ideali i druge nove knjige

Stručno-znanstveni odjel: IZNEVJERENI IDEALI: OD LENJINA DO GOLOG OTOKA / Ladislav Žerjavić alias Kerim S. Agabekov; priredio Tomislav Branđolica ; [prijevod [sažetaka] Tomislav Branđolica (engleski), Marta Janković (ruski), Sonja Šoštarić (francuski)]. – Zagreb: Naklada Nediljko Dominović, 2022.
Ladislav Žerjavić (1894. – 1960.) jest Kerim Selimovič Agabekov. Pod prvim imenom, ovaj vojnik Prvog svjetskog rata, rodom iz Hrvatskog zagorja, sudjeluje u Oktobarskoj revoluciji, a poslije pri povratku u domovinu organizira ilegalne komunističke ćelije. Drugo mu ime dodjeljuje Kominterna, a pod njim živi dvadeset godina u Staljinovu Sovjetskom Savezu. Nakon povratka i rada u Jugoslaviji vlast ga zatvara na Goli otok (1951. – 1953.) pod sumnjom da surađuje s Rusima. Knjiga Iznevjereni ideali: od Lenjina do Golog otoka donosi Žerjavićeve memoare: sjećanja na rad i svakodnevicu te politiku i preživljavanje u SSSR-u 1930-ih, a objavljuju se nakon što su gotovo sedam desetljeća bili zatajeni u arhivima hrvatske Službe državne sigurnosti, zajedno s dosjeom koji je Služba o njemu vodila.
Izdanje koje imamo pred sobom čitatelju približava zanimljivu i tešku ljudsku priču o revolucionaru s iznevjerenim idealima, idealima koje su mnogi u sebi nosili tijekom prve polovine 20. stoljeća. Ovi su memoari i dragocjeno izvorno poglavlje u povijesti hrvatskog radničkog pokreta, s pogledom prema svjetskom obzoru, što ih čini vrijednim štivom ne samo za povjesničare, nego i za ljubitelje spomenute tematike. Knjiga sadrži sažetke na hrvatskom, engleskom, francuskom i ruskom jeziku.


Beletristika: STRAH OD BARBARA / Petar Andonovski; preveo s makedonskog Ivica Baković. – Zagreb: Hena com, 2023.
Poglavlja naizmjence prate ispovijedi dviju žena na izoliranu otoku Gavdosu. Pinelopi je Grkinja, lokalna supruga i majka, no svojim ulogama u maloj zajednici nije zadovoljna. Oksana je došljakinja, s dvojicom suputnika upravo pristigla iz Ukrajine nakon Černobilske katastrofe. Prisutnost troje stranaca uznemiruje otočane koji nisu skloni promjenama, i neće im se lako prilagoditi. Napetost je sve veća svakim danom što sporo odmiče, a dvije žene na suprotnim stranama osjećaju rastući animozitet, tjeskobu i strah. Odlazak s otoka uskoro postaje jedina zamisliva sudbina.

Roman nagrađivana makedonskog književnika Petra Andonovskog priča je o nadi, snovima i dubokim željama žena uronjenih u muške sukobe, a istovremeno i slika jedne izolirane zajednice. Ovjenčan Nagradom Europske unije za književnost, Strah od barbara spoj je bogate makedonske pripovjedačke tradicije i vrlo aktualne teme, a mnogim svojim slojevima pritišće bolne točke čitavih društava

Dječji odjel: SVE O BRIGAMA I STRAHOVIMA / Felicity Brooks; dizajn Frankie Allen; ilustracije Mar Ferrero ; uz stručne savjete Angharda Rudkina ; prevela Ivana Šabić Bilođerić. – – Zadar: Forum, 2022.
Zašto osjećamo zabrinutost i strah i što možemo učiniti kako bismo ih spriječili da nas toliko muče? Ovo nježno upoznavanje s temom pomaže maloj djeci da razumiju svoje svakodnevne tjeskobe i da nauče upravljati njima.


Knjige za mlade: BRAĆA: NAJSTARIJI, NAJTIŠI, NAJPRAVIJI, NAJDALJI, NAJMILIJI, NAJBRŽI I JA: ROMAN ZA MLADE / Bart Moeyaert; s nizozemskog prevela Romana Perečinec. -Zagreb: Ibis grafika, 2022.
Priče iz djetinjstva sedmorice braće u ovom su djelu ispričane kroz mozaik događaja iz vizure najmlađeg brata. Ova braća nemaju imena, oni su najstariji, najtiši, najdraži, najbrži… Svaki je poseban i mora pronaći način da za sebe pronađe pravo mjesto. Kroz sentimentalne, duhovite i dirljive priče Moeyaert nas unosi u stvarnost života likova, a mnogi će u njima pronaći sebe i svoju braću, sestre i obitelji. Bart Moeyaert u priče unosi mnoge autobiografske elemente, koristeći sjećanja iz svog djetinjstva, no u njih uvodi i odraslu perspektivu, stvarajući priče koje s jednakim užitkom čita mlađa i starija publika.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.