Rajn o odluci Ustavnog suda: Ovo podsjeća na vremena za koja smo vjerovali da su iza nas

Ustavni sud RH na svojim je internetskim stranicama u petak objavio Rješenje doneseno 27. prosinca kojim odbacuje prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama s Ustavom RH, koje mu je prošle godine uputilo dvadesetak gradova i općina, među kojima i Križevci. Podsjetimo, Vlada RH je na temelju Zakona o vodnim uslugama početkom prošle godine donijela Uredbu o uslužnim područjima koja je izazvala nezadovoljstvo i pobunu diljem Hrvatske. Ustavni sud je lani u ožujku donio rješenje kojim je Uredbu uputio na ispitivanje ustavnosti i zakonitosti te je privremeno obustavio njenu primjenu. Sada je odbio tužbe svih gradova i općina i ocijenio ih kao neosnovane te riješio da je sporni Zakon o vodnim uslugama – u skladu s Ustavom.

Štiti li Ustavni sud građane ili vladajuću politiku, pitao je danas na konferenciji za novinare i gradonačelnik Mario Rajn, izražavajući nezadovoljstvo ovakvom odlukom Ustavnog suda koji je, tvrdi Rajn, propustio zaštititi građane Križevaca i drugih gradova koji su zatražili ocjenu ustavnosti budući da je samostalnost jedinica lokalne samouprave ustavna kategorija. “Ako je sve što Vlada predloži u skladu s Ustavom pa makar nam se time krše i Ustavom zajamčena prava, postavlja se pitanje treba li nam takav sud koji ide uz dlaku vladajućoj politici“, poručio je.

Što se tiče Križevaca, Vodne usluge su tom Vladinom Uredbom izgubile status vodnog isporučitelja, naloženo je pripajanje križevačke tvrtke poduzeću Koprivničke vode koje je postalo distributer vode i na ovom području. Križevci time gube poduzeće u kojem imaju većinski udio, a Vodne usluge moraju Koprivničkim vodama prenijeti svu svoju imovinu – temeljni kapital od 280 tisuća eura i vodno-komunalni sustav vrjedniji od desetak milijuna eura.

Ovo podsjeća na neka vremena za koja smo vjerovali da su prošlost. Ovo je prisilna kolektivizacija i nacionalizacija gdje se potezom pera oduzima vlasništvo i imovina. Nama je to apsolutno neprihvatljivo, a siguran sam da je neprihvatljivo i našim sugrađanima“, jasan je Rajn uz sumnju da se ovakvim okrupnjavanjem vodnih isporučitelja žele stvoriti preduvjeti za neke daljnje gospodarske makinacije, pa i privatizaciju vodno-gospodarskog sustava.

O ovoj temi na Gradskom vijeću se raspravljalo više puta, a vijećnici s liste Marija Rajna, nezavisni Ivana Majdaka, vijećnici SDP-a i HDS-a podržali su prijedlog da se zatraži izuzeće od nove podjele uslužnih područja i da Vodne usluge ostanu samostalni isporučitelj. Vijećnici HDZ-a, treba naglasiti, niti jednom nisu podržali taj prijedlog, a u raspravama o ovoj temi napuštali su sjednice. Hoće li pitanje vodnog isporučitelja promijeniti odnose unutar koalicije liste Marija Rajna koji s HDZ-om ima većinu u Gradskome vijeću te nije li trebao inzistirati na suradnji upravo na ovom problemu, pitali smo gradonačelnika.

Lokalni političari, pa makar bili i iz HDZ-a, ne mogu uvijek utjecati na procese koji se događaju na državnoj razini. Još jednom apeliram na sve političare na lokalnoj razini da se oko ovog pitanja svi moramo naći na istoj strani u interesu građana kontra aktualne Vlade RH, odnosno kontra politika koje nam snažno demotiviraju političko djelovanje. Osim toga, kako su naglasila i dva suca Ustavnog suda u izdvojenom mišljenju, grubo se zadire u našu samostalnost kao jedinica lokalne samouprave, što je ustavna kategorija“, odgovorio je Rajn.

Ustavni suci Andrej Abramović i Goran Selanec odbili su podržati mišljenje većine ostalih ustavnih sudaca i priložili su svoja izdvojena mišljenja jer smatraju da “… ovakvim postupanjem zakonodavca omogućena je neka vrsta političkog inženjeringa u skrajnju granica vodnih područja… izvršna vlast središnje države može putem podzakonskih akata skrajati i prekrajati granice vodnih područja na način da osigura povlašteni upravljački položaj onih jedinica lokalne samouprave koje su pod političkom kontrolom pripadnika istih političkih opcija.” Još se čeka rješenje Ustavnog suda o Vladinoj Uredbi o uslužnim područjima.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Marija piše:

    Vezano na temu vodne usluge definitivno smo protiv toga da se izvrši pripajanje koprivničkim vodama.Zadovoljni smo trenutno organizacijski reguliranom statusu i valjda se nešto treba pitati i građane.Voda je naše bogatstvo, neka tako ostane.Umjesto vode nek zagrebu šume tamo imaju posla za 50 god.Nedamo svoju vodu nikome!

Komentari su zatvoreni.