Posrnula tvrtka izbačena iz posla obnove pruge prema Dugom Selu, najavljuje se aktivan nastavak radova

Korištenje usluga Hrvatskih željeznica u periodu od 2016. nadalje, barem ako putujete iz Križevaca u Zagreb, često je avanturistički pothvat prepun kašnjenja, gubljenja živaca, nelogičnih odluka prometnika, a u zadnje vrijeme zaposlenici ovog državnog gubitaša kao da se svojski trudi zagorčati život svojim klijentima. Tako su Križevci završili u nacionalnim medijima kada je strojovođa zakasnio na posao, zbog čega ga je grupa putnika čekala sat i 17 minuta, što je većini njih prouzročilo kašnjenje na posao. Svega koji tjedan kasnije, prometnik je u Svetom Ivanu Žabnu odradio jutarnju siestu na radnom mjestu, zbog čega je vlak s 96 putnika bez razloga stajao 42 minute na ulazu u kolodvor.

Kada sagledamo navedene činjenice i hrpu propusta koji dolaze iz redova HŽ-a, jasno je zbog čega neki putnici sa skepsom dočekuju najave da će se iz Križevaca do Zagreba vlakom dolaziti za pola sata, čim se radovi na rekonstrukciji pruge od Križevaca do Dugog Sela završe. Ponajprije jer se na toj relaciji nikakvi ozbiljni radovi ne događaju već mjesecima, a promjene na samoj pruzi u odnosu na prošlu godinu minimalne su.

Izgradnja 36 kilometara pruge od Dugog Sela do Križevaca, vrijedna oko 1.5 milijardi kuna s novim kolodvorima, mostovima, nadvožnjacima i dva kolosijeka, 2016. je najavljivana kao najveće ulaganje u željeznicu na području Hrvatske u posljednjih sto godina. Radovi, koje u iznosu od 85 posto sufinancira Europska unija, trebali su završiti prije skoro dvije i pol godine, no izvođač – hrvatski konzorcij kojeg čine Dalekovod, DIV i Zagreb Montaža – dva je puta dobio odobrenje kojim se produljuje rok za završetak.

Da bi se konačno nešto moglo pomaknuti s mrtve točke, možemo zaključiti iz priopćenja tvrtke Dalekovod d.d., objavljenog na stranicama Zagrebačke burze. Kako se u njemu navodi, izvršene su promjene u raspodjeli poslova u konzorciju zaduženom za radove, a iz njega je izbačena DIV Grupa. Tvrtka je to poduzetnika Tomislava Debeljaka, koja je u travnju ove godine završila u predstečajnoj nagodbi zbog dugova koji iznose 41,69 milijuna kuna. Priopćenje tvrtke Dalekovod d.d. prenosimo u cijelosti:

“Nakon što je u proteklom razdoblju na projektu rekonstrukcije i izgradnje željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci izvođenje radova provodio konzorcij hrvatskih gospodarskih subjekata DIV GRUPA d.o.o., Dalekovod, d.d. i Zagreb-Montaža d.o.o., odlukom članica konzorcija odlučeno je kako će se provesti preraspodjela ugovorenih radova gospodarskog subjekta DIV GRUPA d.o.o.

Ova odluka provedena je u skladu s odredbama aktualnog Ugovora potpisanog među članicama konzorcija, kao i Ugovora između konzorcija i HŽ Infrastrukture d.o.o. kao naručitelja. Do odluke je došlo jer je postojala objektivna potreba s ciljem uspješnog izvršenja svih obveza sukladno spomenutim Ugovorima. Ovom odlukom članovi konzorcija će osigurati potrebne uvjete za nastavak provedbe ugovorenih aktivnosti te spriječiti daljnje rizike u realizaciji projekta. Društvo Dalekovod, d.d. aktivno će preuzeti sve poslove koji su prethodno bili u nadležnosti gospodarskog subjekta DIV GRUPA d.o.o., a u cilju urednog i pravodobnog izvršenja projekta rekonstrukcije i izgradnje željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci. O navedenoj odluci obaviještena je HŽ Infrastruktura d.o.o. kao naručitelj projekta”, stoji u priopćenju Dalekovoda.

Hoće li se obećanja o nastavku poslova, odnosno radova na samoj pruzi ostvariti, putnici će se moći uvjeriti u nastavku ljeta. No, ako se radovi ubrzo ne zahuktaju, a muke na dionici dugoj 36 kilometara uspješno ne okončaju u razumnom roku, u zraku će ozbiljno visjeti mogućnost da Europska Unija preispita daljnje financiranje projekta i opravdanost troškova.

Vezano
2 komentara
  1. Tomislav piše:

    Pola sata od Kž do Zg? Je, kak da ne možda eventualno helikopterom ili avionom, ali vlakom nema šanse..

  2. Sven piše:

    Pozivam uvaženog gospodina novinara u Dugo Selo.
    Da vam osobno pokažem kako nije do sada napravljen niti jedan jedini kvadratni milimetar ovog projekta koji je upotrebljiv. Da vam pokažem kako su oprani milijuni i milijuni kuna, napravljeno gotovo ništa, srušen kolodvor a novi stoji nedovršen i propada. Od pet (5) nadvožnjaka niti dovršen a kamoli u funkciji !
    Pješački pothodnik nije i vjerojatno NIKADA neće niti biti napravljen.
    A pruge nije obnovljeno niti metra !
    Do tada… pružni prijelaz u Dugom Selu ZATVOREN je 18 sati dnevno !

Komentari su zatvoreni.