Nova blamaža HŽ-a: Putnici u Sv. Ivanu Žabnu čekali 42 minute jer je prometnik spavao na radnom mjestu

????????????????????????????????????
foto: hzinfra.hr

Kada su u pitanju Hrvatske željeznice, putnici su naviknuti na očajnu uslugu i brojna kašnjenja, no HŽ kao da se uporno trudi podizati letvicu neprofesionalne usluge. Naime, kako doznaje RTL, vlak koji vozi iz Splita za Osijek stigao je na vrijeme pred Sveti Ivan Žabno, stajao na ulaznom signalu, odnosno semaforu i čekao pune 42 minute. Signal se nikako nije pojavljivao pa vlak nije ni mogao krenuti, a sve zato što je prometnik na kolodvoru zaspao.

Prometnika su pokušali zvati mobitelom, ali nije vrijedilo. Nakon toga je šef kolodvora lupao po vratima dok se prometnik nije probudio i pustio vlak da prođe. Kako doznaje RTL, vlak je na ulaznom signalu stajao od 7:40 do 8:22. Vlak bi ionako neko vrijeme stajao na postaji Sveti Ivan Žabno pa kašnjenje ipak nije bilo 42 minute, nego manje. RTL je pitao HŽ Putnički prijevoz što se jutros dogodilo te je li vlak zbilja kasnio zato što je netko na kolodvoru zaspao i nije pritisnuo gumb na zeleno svjetlo.

“Točno je da je vlak stajao na ulaznom signalu kolodvora Sveti Ivan Žabno. S obzirom na to da prometom upravljaju radnici HŽ Infrastrukture, molimo vas da upit o razlozima stajanja uputite njima”, odgovorili su iz HŽ Putničkog prijevoza.

“Dana 17. srpnja 2022. od 7:54 do 8:20 na pruzi L214 Gradec-Sveti Ivan Žabno na ulaznom signalu kolodvora Sveti Ivan Žabno vlak 1783 stajao je 26 minuta. Uzrok stajanja vlaka je osobni propust prometnika vlakova kolodvora Sveti Ivan Žabno. Zbog navedenog protiv radnika provest će se postupak sukladno Pravilniku o radu i Kolektivnom ugovoru HŽ Infrastrukture d.o.o. Radnik će biti pisano upozoren na propust uz mogućnost otkaza ugovora o radu. Također, radnik se upućuje Komisiji za štete zbog prouzročenog zakašnjenja vlaka”, stoji u odgovoru HŽ Infrastrukture.

Iz HŽ Infrastrukture kažu da je prometnik alkotestiran i da je test pokazao da nije bio pod utjecajem alkohola. Priznaju da je vlak kasnio zbog propusta, ali ne i da je prometnik zaspao. U vlaku je bilo 96 putnika koji, sudeći po odgovoru HŽ-a, neće dobiti naknadu zbog kašnjenja vlaka.

“Sukladno Uredbi EZ br. 1371/2007 o pravima i obvezama putnika u željezničkom prometu, putnici ostvaruju pravo na naknadu za kašnjenje u sljedećim slučajevima – za kašnjenje od 60 do 119 minuta naknada se isplaćuje u visini od 25% cijene karte, a za kašnjenja dulja od 120 minuta naknada se isplaćuje u visini od 50% cijene karte”, odgovorili su iz HŽ-a.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.