Vojarna se građanski štiti i nadzire

Odlaskom i ono malo vojnih postrojbi koje su do prije dva tjedna bile u križevačkoj vojarni, ‘vlast’ nad čuvanjem objekata preuzeo je Grad Križevci, koji je za danonoćni nadzor angažirao zaštitare. S jednim od njih popričali smo sinoć, u maglovitoj večeri, poslije 21 sat, kad smo se, naoružani fotoaparatom, približili ulaznim vratima.

Otključao je pomalo klimava željezna vrata i pristojno nas uveo, zacijelo i sa željom za društvom na početku noćne smjene. Premda mu je posao javan, sami smo odlučili ne snimati mu lice. Kao djelatnik zaštitarske tvrtke Jurenec iz Koprivnice zadužen je za čuvanje čitavog bivšeg vojnog kompleksa, i u tom se poslu s još dvojicom kolega smjenjuje svakih 12 sati.
Tijekom radnog vremena boravi u kućici uz ulaz iz koje povremeno izlazi ne bi li vidio zbiva li se što na ovom nemalom prostoru koji bi, prema obećanjima gradske vlasti, trebao doživjeti veliku ‘civilnu’ preobrazbu. Kaže nam da je unutra svo vrijeme tiho i da nema nikakvih uljeza koji bi se eventualno htjeli okoristiti ostacima imovine u vojarni koja to od 29. siječnja više službeno nije. Unatoč prilično monotonom poslu koji ipak iziskuje stalnu budnost, zaštitarima se priključuju i policajci, koji, kaže naš sugovornik, povremeno dolaze u noćni obilazak.

Ni jedni ni drugi zasad u tom prostoru, još uvijek ograđenom bodljikavom žicom od Doma zdravlja do rubnih dijelova industrijske zone u Teslinoj ulici, nisu imali potrebe za intervencijama. Od nekih smo građana ovih dana čuli da unutra i nema više ništa ‘privlačnoga’. Kako bilo, usluge zaštitara vjerojatno će biti potrebne i kad počne izgradnja praktikuma za učenike srednje škole Ivan Seljanec, prvog najavljenog koraka u prenamjeni bivših vojnih objekata.
Građanima bi navodno mogao biti ‘zanimljiv’ građevni materijal. Dovršenje tih objekata predviđeno je za početak iduće školske godine. Možda ne bi bilo loše da se i prije tog datuma građanima upriliči jedan Dan otvorenih vrata, kako bi križevačko ‘ljudstvo’ vidjelo u što će se i kako ulagati sredstva za građansku budućnost bivše vojarne Ban Stjepan Lacković.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.