HPD Kalnik za vikend na 49. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju

Bivši i sadašnji HPD-ovci na proslavi 115. obljetnice zbora
Bivši i sadašnji HPD-ovci na proslavi 115. obljetnice zbora
Bivši i sadašnji HPD-ovci na proslavi 115. obljetnice zbora

Od 8. do 9. listopada 2016. godine u Rovinju će se održati 49. Susret hrvatskih pjevačkih zborova, na kojem će se predstaviti 11 zborova iz 10 hrvatskih županija, među kojima i Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“ iz Križevaca. Riječ je o zborskom festivalu s dugogodišnjom tradicijom koji na godišnjoj razini okuplja najbolje hrvatske zborove s više od 500 pjevača.
– U natjecateljskom dijelu pjevat ćemo “Abschied vom Wald” Felixa Mendelssohna te “The Ground” Ola Gjeila uz glasovirsku pratnju profesorice Jelene Stanković te “Došel je, došel zeleni Juraj” Emila Cossetta dok u revijalnom programu crnačku pjesmu “When the saints go marching in” u obradi Johna Ruttera, istaknuo je voditelj i dirigent HPD-a Ozren Bogdanović.

Ova razglednica hrvatskog zborskog amaterizma zamišljena je kao natjecanje i susret ljubitelja zborskog pjevanja koju Hrvatski sabor kulture kontinuirano održava od 1968. godine sa ciljem okupljanja i poticanja amatera i njihovog sustavnog razvoja. Zborovi sudionici 49. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova svoj su nastup morali izboriti pobjedom na županijskim natjecanjima tijekom godine, što ovaj festival čini jedinstvenim. U izboru najboljih zborova za susret sudjelovali su stručni selektori i dirigenti Krešimir Batinić, Tomislav Fačini, Robert Homen, Zlatan Sindičić, Igor Vlajnić i Luka Vukšić.

Ozren_Bogdanovic_dirigent_HPD_KalnikDvodnevni program 49. Susreta odvija se kroz natjecateljski i revijalni dio koji će za sve posjetitelje biti besplatan. Natjecateljski dio, koji se odvija pred stručnim povjerenstvom, bit će održan u koncertnoj dvorani Adris u subotu 8. listopada od 17 h. U nedjelju 9. listopada, u okviru revijalnog dijela Susreta, zborovi će se u dvorani bivše Tvornice duhana Rovinj od 11 sati predstaviti publici u opuštenijoj atmosferi sa skladbama jazz, pop, folklornog i dr. izričaja, a kulminirat će zajedničkim pjevanjem svih 500 sudionika pod ravnanjem maestra Roberta Homena.

Uz križevačko HPD sudjeluju još KUD „Rudolf Rajter“, Ivanec, Djevojački zbor PHPD-a „Zora“, Karlovac, Mješoviti pjevački zbor „Emil Cossetto“, Zagreb, Djevojački zbor „Cantus ante omnia“, Zagreb, Mješoviti pjevački zbor KUEU-e „Kaj“, Zlatar Bistrica, Mješoviti zbor KUD-a „Graničar“, Garešnica, Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Ban Josip Jelačić“, Zaprešić, Ženski zbor KUD-a „Učka“, Matulji, HPD „Slavulj“, Petrinja i Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec. Na Susretu će gostovati domaći zborovi  Zbor KUD-a „Marco Garbin“ Zajednice Talijana „Pino Budicin“ i Komorni zbor „Rubino“ iz Rovinja, dok iz Slovenije dolazi višestruko nagrađivan Akademski pjevački zbor Maribor čiji je nastup rezultat uspješne suradnje Hrvatskog sabora kulture s Javnim skladom za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.

HPD_Krizevci_zbor_OZ (388)Rovinjska publika će tijekom subote i nedjelje imati prigodu čuti vrlo raznovrstan i zanimljiv zborski program hrvatskih i inozemnih skladatelja. Posebno mjesto na Susretu posvećeno je hrvatskom stvaralaštvu stoga će Hrvatsko društvo skladatelja, prema odluci žirija u sastavu Josip Jerković, Tomislav Fačini i Robert Homen, jednom od sudionika Susreta dodijeliti Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Tri najuspješnija zbora osvojit će prvu, drugu i treću nagradu Hrvatskog sabora kulture. O dobitniku posebne Nagrade za najuspješniju izvedbu revijalnog dijela programa odlučit će komisija sastavljena od predstavnika zborova natjecatelja.

Organizator susreta je Hrvatski sabor kulture, krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Istarske županije i materijalnu potporu Ministarstva kulture RH. U organizaciji Susreta ove godine sudjeluju Maistra d.d. i Hrvatsko društvo skladatelja, dok su supokrovitelji Grad Rovinj i Turistička zajednica Grada Rovinja. Susret će i ove godine medijski popratiti Hrvatski radio.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.