Auto-Info: Volkswagen Golf V GTI

Volkswagenov Golf obiteljski je kompakt koji se proizvodi još od 1974. godine, a do sada je proizveden u šest generacija. Ovaj model dolazi u nekoliko karoserijskih izvedbi. Tako se u ponudi VW-a mogu naći tro i pet-vratne izvedbe, karavan, kabriolet  monovolumen i limuzina koja je kroz povijest nosila nekoliko naziva (Jetta, Vento, Bora).Uz navedene, u ponudi su i dva sportska modela – GTI i R32. Mi smo na testu imali GTI  inačicu Golfa pete generacije.

Iako je proizveden prije četiri godine, od kada je prešao 65.000 kilometara, testirani GTI i dalje izgleda atraktivno. Pogotovo u kombinaciji crveno-crne boje. Sprijeda dominira crna maska motora i velika zaobljena svjetla, a sa strane 18 inčni aluminijski naplatci. Straga je najupečatljiviji veliki VW znak na sredini, velika stražnja svjetla te dvije ispušne cijevi na lijevom dijelu branika. S obzirom na starost i prijeđenu kilometražu, karoserija ne pokazuje znakove slabosti ili istrošenosti. Sve što se na limu može uočiti su tragovi iliti sitna oštećenja nastala na parkiralištima, ali to je bilo i za očekivati.

Prvi pogled na interijer također otkriva kako se ovdje radi o sportskom automobilu. Vrlo je prostran i ergonomski prilagođen. Karakterističan njemački dizajn najbolje je vidljiv na Golfu. Minimalistički moderan dizajn, pomalo hladan, ali vrlo praktičan. Duboko profilirana sjedala pružaju izvrsnu bočnu potporu i pridržavaju tijelo u zavojima. Najveći profil je na donjem dijelu sjedala, gdje se nalazi struk vozača. Nedostaje jedino oslonac za ramena kojeg bi svako sportsko sjedalo trebalo imati. Stražnja klupa je dosta velika i na njoj se mogu smjestiti tri prosječno visoke odrasle osobe. Prtljažnik od 350 litara je u skladu sa klasom automobila. Središnja konzola je, kako sam već prije napisao, „hladna“ ali upotrebljiva. Na vrhu se nalaze otvori klimatizacijskog sustava. Ispod je radio-mp3 uređaj sa velikim ekranom. Ispod njega je klimatizacijski sustav koji se sastoji od četiri tipke i tri kotačića za kontrolu. Tu su i dva mala ekrana na kojima je prikazana namještena temperatura zraka za vozača i suvozača. Izrada unutrašnjosti je detaljna i kvalitetna. Tragovi korištenja vidljivi su na ručici mjenjača, sportskog upravljača te na rukohvatima na vratima. Sjedala ne pokazuju znakove umora, jedino su malo „zgužvani“ dijelovi vozačevog sjedala koji se najviše opterećuju prilikom ulaska i izlaska iz automobila. Ovaj model je i potpuno opremljen. Od opreme našli smo trokraki sportski profilirani upravljač, kožnu ručicu mjenjača, automatsku dvo-zonsku klimu, ESP, MP3 player, naslon ra ruku sprijeda, 18 cola alu felge, el.paket,…

Ispod crvenog poklopca motora testiranog GTI-a nalazi se 2.0-litreni TFSI motor koji razvija ravno 200 KS. Zahvaljujući turbo punjaču ovaj model razvija 280 Nm okretnog momenta dostupnog već od 1.800 okr/min. Tako opremljen, GTI je u mogućnosti ubrzati od 0 do 100 km/h za 7,2 sekunde i postići maksimalnih 235 km/h.  U gradu se ovaj sportski kompakt ponaša vrlo ozbiljno. Iako je „tvrđi“ od svoje braće, sve neravnine savladava bez previše nervoze. Ipak, zbog niže podnice morao sam kod većih neravnina i ležećih policajaca više usporiti kako ne bi oštetio branik, karter i sl. Na otvorenoj cesti GTI se osjeća najbolje. Zahvaljujući snažnom motoru, velikim kotačima i sportskom podvozju sve zavoje možete prolaziti brzo bez straha od proklizavanja. Usprkos starosti od 4 godine, podvozje ne pokazuje znakove istrošenosti. Karoserija je čvrsta i ne naginje se pretjerano. Ukoliko pretjerate sa brzinom možete očekivati blago podupravljanje. Vožnja autocestom sa ovim automobilom također ne umara. Pretjecati možete brzo i efikasno. Jedini problem je što ovaj automobil traži još snažniji pritisak na papučicu gasa, ali znamo da to nije pametno zbog ograničenja brzine i sigurnosti ostalih sudionika u prometu… Prilikom vožnje od 140 km/h može se i dalje normalno razgovarati jer je buka u vozilu podnošljiva. Sigurno se pitate kakva je potrošnja 200 KS snažnog benzinca? Mi smo prilikom testa izmjerili prosječnu potrošnju od 10 litara/100 km, ali trebate imati na umu da se tu ipak radilo o agresivnijoj vožnji. Vjerujem kako se taj prosjek može spustiti i na 8,5 u prosjeku ako se malo više pazi.

Zahvaljujući našem partneru AMC-u, imali smo priliku GTI-a testirati na Centru za sigurnu vožnju u Mičevcu. Na AMC Centru za sigurnu vožnju  imali smo mogućnost isprobati, ali i tjerati GTI-a do samog limita. Jaka ubrzanja, nagla kočenja, blagi i oštri zavoji samo su dio onoga što smo sve prošli sa testiranim vozilom. Tek sam prilikom ekstremnih uvjeta i vožnje shvatio kako je Golf GTI zapravo u potpunosti povezan sa vozačem. Vrlo je jednostavan i intuitivan. Kada se malo bolje upoznate s njim, znati ćete prije svakog ulaska u zavoj što će se dogoditi. To je nešto što se cijeni, pogotovo kod brzih automobila… Nakon vožnje i treninga na AMC Centru za sigurnu vožnju  veza između vozila i vozača se dodatno pojačava, stoga i vama preporučujemo odlazak na trening sigurne vožnje o kojem se detaljnije možete informirati na web stranici www.auto-amc.hr.

Bez obzira na režim vožnje, GTI se na testu pokazao odraslim i jednostavnim. Pored toga, testirani model je brz, ali pruža i dovoljno prostora za prijevoz cijele obitelji. Za cca 13.000 € koliko sada košta ovakav automobil možete dobiti svestrano vozilo koje će zadovoljiti cijelu obitelj. U jednom paketu dobiti ćete sportski, ali i obiteljski auto visoke kvalitete koji niti nakon 4 godine korištenja ne pokazuje veće znakove istrošenosti. Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.