Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Gradske knjižnice „Franjo Marković“ u Križevcima

Nakon što je prošle godine u sklopu projekta „Križevački sunčani krovovi“ postavljena fotonaponska elektrana na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, danas je započelo postavljanje druge fotonaponske elektrane i to na krov Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci.

Izgradnjom fotonaponske elektrane na krovu Gradske knjižnice, ova knjižnica postat će prva sunčana knjižnica u Hrvatskoj, a Grad Križevci još je jedan korak bliže prema ostvarenju cilja energetski neovisnog grada do 2030. godine. Posjetimo, Križevački sunčani krovovi je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj gdje građani svojim sredstvima, po modelu mikro zajmova, financiraju sunčanu elektranu na krov javnog objekta.

Za postavljanje fotonaponske elektrane na krov Gradske knjižnice bilo je potrebno prikupiti 172.000,00 kuna, a sredstva su prikupljena u rekordnom roku, u samo dva dana. Minimalni ulog u sunčanu elektranu bio je 1000 kuna, a maksimalni 7500 kuna. Postavljanjem fotonaponske elektrane snage 30 kW knjižnici se dugoročno omogućava samoodrživost u energetskom pogledu, racionalizacija sredstava, optimizacija lokalnih energetskih sustava i ušteda od 1,5 t/god. CO2. Vlastitom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora dugoročno će se smanjiti računi za struju, a više prihoda ostat će raspoloživo za ulaganje u razvoj knjižnice.
Glavni nositelj projekta i idejni začetnik projekta Križevački sunčani krovovi je Zelena energetska zadruga (ZEZ) u suradnji s Gradom Križevcima.

Vezano

Komentari su zatvoreni.